Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС към Мицкоски: Няма да постигнеш по-голям компромис с България

12 август 2024, 10:54 часа • 1986 прочитания

Посланикът на ЕС в Северна Македония - Дейвид Гиър - е скептичен, че Скопие може да постигне по-добър компромис с България, що се отнася до промените в Конституцията. Чрез тях трябва българите да бъдат вписани в основния закон, но ВМРО-ДПМНЕ блокира процеса още когато беше в опозиция. Сега партията на Християн Мицкоски управлява югозападната ни съседка и продължава тази политическа линия.

Още: Мицкоски каза какво ще стане, ако има избори в Северна Македония

Гиър: Скептичен съм, че ще има нещо по-добро

„Що се отнася до промените в Конституцията, този въпрос доминираше през по-голямата част от мандата ми - имаше различия с България как да продължи процесът на присъединяване. Те бяха преодолени от споразумението от юли 2022 г. и това споразумение предлага път напред и позволява откриване на приемственост", каза Гиър за т.нар. френско предложение в интервю за „Тема на деня“ на Сител ТВ.

"Новото правителство даде да се разбере, че не е доволно от това споразумение, и вярва, че може да предоговори нещо различно. Следях преговорите отблизо от есента на 2020 г. до юли 2022 г. Това беше труден процес. Бяха направени компромиси и от двете страни и моето лично мнение е, че това, което беше постигнато в крайна сметка, беше компромис - не перфектен, но беше най-доброто, което можеше да се постигне в дадения момент. Аз съм доста скептичен относно възможността да се постигне нещо по-добро от вече постигнатото. Разбира се, зависи от правителството да опита и е важно да седне с България в подходящия момент, но както казах, имайки предвид моя опит и това, което е постигнато досега, съм скептичен относно такава възможност“, заяви посланикът на ЕС в Скопие, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Още: Мицкоски: Лудост е да трошим пари за Коридор 8

Ключът за евроинтеграцията на РСМ са реформите

„Ако правителството иска да започне преговори с България, може да го направи във всеки един момент“, каза той и добави, че след изборите у нас ще има нова политическа власт. Все пак обаче ключът към присъединяването на РСМ към ЕС са реформите.

„Не сте закъсали, защото ключът към влизането в ЕС са реформите. И нищо не спира правителството да прави реформи", обърна се Гиър към кабинета на Мицкоски. "В интерес на истината, правителството има много силно мнозинство и следователно те могат да подходят към реформите, които са посочили в програмата си. Много от тях са в съответствие с преговорния процес. Мисля, че сега е моментът за енергичен подход към реформите. А ние говорим за това и с министрите", добави Гиър, чийто мандат като посланик на ЕС в Северна Македония приключва.

Още: ЕК видя корупция и политически натиск върху съдебната власт в Сърбия и Северна Македония

"Новото правителство изрази много ясно позицията си относно подкрепата за Украйна - тя е в съответствие с предишната политика и както казах, тя е в пълно съответствие с общата външна политика и политика за сигурност на членството в ЕС и НАТО. Може би има други ходове, но тепърва ще видим това", посочи още той.

Още: Северна Македония поиска европарите за жп линия до България да се пренасочат за скоростен влак към Сърбия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес