Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

31 май 2024, 12:42 часа

На страните от ЕС им се налага да измислят нови, креативни начини да спрат паричните потоци на Русия, след като две години санкции не успяха да осакатят военната машина на диктатора Владимир Путин.

Реклама

Вземане на решения без единодушие - удар по Унгария

Няколко идеи се оформиха в четвъртък, 30 май, по време на две отделни срещи на министрите в Брюксел. Особено важно е, че обсъжданите методи ще позволят на ЕС да се прицели в различни видове руски износ, включително в изкопаемите горива, без да се изисква единодушие от всички членове на блока, предава Politico. Това би било голяма стъпка - предвид често налаганото вето от унгарския премиер Виктор Орбан на санкции срещу Русия и на пакети в полза на Украйна.

Още: Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Будапеща редовно забавя или проваля предложенията за санкции, като възпрепятства опитите за налагане на наказателни мерки върху руския нефт и газ - жизненоважен източник, който осигурява почти половината от данъчните приходи на Кремъл. Аргументът на Орбан е, че това ще повиши цените за европейците. Сега в ЕС се проучват тактики, които биха позволили да се избегне унгарското препятствие.

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

В началото на войната официалните лица от блока многократно подчертаваха необходимостта от единодушие, докато предприемаха една след друга безпрецедентни стъпки, за да нанесат удар върху печалбите на Русия. Но войната навлиза в третата си година, краят ѝ не се вижда и търпението се изчерпва. На страните им е „омръзнало от Унгария“ и нейната неотстъпчивост по отношение на санкциите, казва дипломат от ЕС пред Politico.

Освен това министрите са се разбрали да укрепят енергийната сигурност на ЕС преди настъпването на зимата, гласи информацията на брюкселското издание.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Снимка: Getty Images

Мита - тактиката на ЕС как да избегне единодушието

Един от обсъжданите варианти включва налагането на мита, а не на санкции, върху различни видове руски износ. За разлика от санкциите, при тарифите не се изисква единодушие, тъй като те попадат в обхвата на търговската политика. Санкциите се отнасят към политиката за сигурност, което означава, че трябва да бъдат подписани от всички държави от ЕС.

Според документ, цитиран от Politico, предложението е внесено от Швеция, която нарича митата „логичната следваща стъпка“. От Стокхолм смятат, че те ще допълнят съществуващите санкции на ЕС.

Още: ЕС налага забраняващи мита на вноса на зърно от Русия и Беларус

Ръководителят на търговската политика на блока Валдис Домбровскис потвърди, че Европейската комисия проучва идеята, като заяви, че Брюксел ще разгледа „по-широко използване на митата върху вноса от Русия“. „Ще направим оценка на това и ще предоставим на държавите членки варианти за по-нататъшни действия“, заяви Домбровскис пред репортери в четвъртък след срещата на ресорните министри в Брюксел.

Той не уточни на кои руски продукти може да бъдат наложени санкции. Теоретично дори ядреното гориво или услугите могат да бъдат обект на санкции. Засега фокусът все пак е върху руския износ на селскостопански продукти и храни.

Как ЕС ще намали зависимостта от руските изкопаеми горива?

Митата не са единственият начин, по който ЕС иска да засегне руския военен арсенал. В четвъртък министрите на енергетиката на блока обсъдиха предложение за създаване на „работна група на високо равнище“, ръководена от Европейската комисия, с цел намаляване на оставащата зависимост от вноса на изкопаеми горива от Москва.

Месеци след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Брюксел предложи стратегия за постепенно спиране на руските изкопаеми горива до 2027 г., наречена REPowerEU. Оттогава насам страните намалиха зависимостта си от Москва за газ с около две трети и забраниха вноса на нефт по море. Само че страни като Унгария, Словакия и Австрия все още остават силно зависими от Русия по отношение на енергийните доставки по тръбопроводи. Междувременно държавите от ЕС увеличиха вноса на руски втечнен природен газ.

Още: Четири страни: Германия не ни позволява да прекратим зависимостта си от руския газ

Идеята за работната група е подкрепена от 12 държави от ЕС, заяви белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен, който председателстваше срещата, тъй като Белгия е ротационен председател на Съвета на ЕС. Никой не се е противопоставил, включително Унгария. Белгийското председателство на ЕС сега ще организира „политически дебат“ между страните по темата следващия месец.

Според трима дипломати от ЕС министрите на енергетиката са обсъдили и създаването на „план за действие“ за премахване на руския внос до 2027 г. Той може да включва както регулаторни инициативи, така и санкции. Сред обсъжданите идеи са били затварянето на вратичките, които чуждите държави използват, за да заобикалят санкциите, както и нови стимули, които да спрат компаниите да купуват руски газ в бъдеще. Развитие се чака след евроизборите на 9 юни, конституирането на Европейски парламент и сформирането на нов състав на Европейската комисия. Големият проблем е, че през юли именно Унгария поема европредседателството.

Още: Руски агент за "Турски поток" е получил помощ от българин да прескочи санкции на ЕС?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес