Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган призова ООН да препоръча използване на сила в Газа

30 септември 2024, 21:00 часа • 1030 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Общото събрание на ООН незабавно да препоръча използването на сила в Газа подобно на резолюцията на ООН "Обединение за мир" от 1950 г. Това предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ако Съветът за сигурност на ООН не успее да спре израелските атаки в Газа и Ливан, Общото събрание на ООН трябва да препоръча използването на сила, заяви турският лидер, цитиран от Ройтерс.

Ердоган каза също, че Турция е доставила 30 тона хуманитарна помощ на Ливан в сряда и ще продължи да го прави, докато условията на сигурност позволяват това.

Още: Ердоган: ООН се проваля в мисията си

"Днес да се застъпваш за Палестина, за Ливан, означава да се застъпваш за хуманността, мира и културата на съвместно съществуване на различни вярвания", добави Ердоган.

Той също така призова мюсюлманските страни да предприемат икономически, дипломатически и политически стъпки срещу Израел, за да го принудят да приеме прекратяване на огъня, и добави, че израелските атаки ще бъдат насочени и към тях, ако Израел не бъде спрян скоро.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес