Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК препоръча забрана за пушене и на открито - включени са не само традиционните цигари

17 септември 2024, 17:09 часа • 2223 прочитания

Европейската комисия официално препоръча по-добра защита на хората от въздействието на вторичния тютюнев дим и аерозолите чрез преразглеждане на препоръката на Съвета на ЕС относно среда без тютюнев дим.

Първи Euronews съобщиха за готвеното законодателство, което предвижда тютюнопушенето да е не само на закрито, но и на терасите на кафенетата, на автобусните спирки и в зоологическите градини. Забраната ще важи и за вейпинга, гласеше информацията на медията.

Още: Euronews: ЕК готви забрана за пушене не само на закрито, вейпингът също е включен

ЕК: Да се разшири средата без тютюнев дим до ключови открити пространства

В новата инициатива се препоръчва на държавите членки да разширят обхвата на политиките за среда без тютюнев дим до ключови открити пространства, за да се осигури по-добра защита на хората в ЕС, особено на децата и младите хора, гласи официалното съобщение на ЕК.

Тези зони включват открити места за отдих, където има вероятност да се събират деца - например обществени детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни; открити зони, свързани със здравни и образователни заведения; обществени сгради; заведения за услуги; транспортни спирки и гари.

В препоръката, която не е правно обвързваща, пише също така държавите членки да разширят обхвата на политиките за среда без тютюнев дим, така че да обхванат и новите продукти - например нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, които все по-често достигат до много млади потребители.

Снимка: БГНЕС

"Това се случва, след като Световната здравна организация (СЗО) подчерта отрицателните последици от излагането на пасивни емисии от тези нововъзникващи продукти, включително значителни респираторни и сърдечносъдови проблеми", аргументира се Еврокомисията.

Макар тези продукти да са по-малко вредни алтернативи на традиционното пушене, те излагат на вредни вещества потребителите, въпреки че излагането е по-ниско.

Още: Великобритания може да наложи по-строги забрани за пушене на открито

Превенция

Комисията също така насърчава държавите членки да обменят най-добри практики и да укрепват международното сътрудничество, за да увеличат максимално въздействието на мерките, предприети в целия ЕС. Комисията ще предостави подкрепа, включително чрез директни безвъзмездни средства на стойност 16 млн. евро от програмата EU4Health и 80 млн. евро от програма „Хоризонт“, за засилване на контрола върху тютюна и никотина, както и за превенция на пристрастяването. ЕК ще разработи и набор от инструменти за превенция в подкрепа на опазването на здравето на децата и младите хора.

Днешните препоръки за по-добра защита на хората от излагане на вторичен тютюнев дим и аерозоли са отправени към държавите членки. "Предвид факта, че здравната политика е от компетентността на държавите членки, те се приканват да изпълнят тези препоръки чрез собствените си политики, както намерят за добре, т.е. като вземат предвид националните си обстоятелства и нужди", гласи съобщението на Комисията.

Още: Отличници: България е на първо място по тютюнопушене в ЕС

Планът на ЕС за борба с рака

Планът на Европа за борба с рака си поставя за цел до 2040 г. да се създаде „поколение без тютюн“, в което по-малко от 5% от населението употребява тютюн.

"Тютюнът е водещият рисков фактор за рак, като повече от една четвърт от смъртните случаи от рак в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на тютюнопушенето. Смъртните случаи и други здравни показатели (като сърдечните пристъпи сред населението като цяло и подобряването на здравето на дихателните пътища) са се подобрили благодарение на средата без тютюнев дим", изтъкват от ЕК.

Още: Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес