Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Държавна измяна" и "катастрофа": България в центъра на нов политически трус в Скопие

14 септември 2024, 17:06 часа • 11923 прочитания

Управляващата партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ заяви, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България е равносилен на "държавна измяна".

Партията на премиера Християн Мицкоски обвини за това бившите управляващи от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, които определиха за провал визитата на президента Гордана Силяновска-Давкова в София.

"С Преспанския договор СДСМ унищожиха македонската идентичност, а с Договора за добросъседство с България доведоха страната в подчинено състояние, което е равносилно на държавна измяна. СДСМ беше срам за страната и с международните си гафове и недостойно представяне докара държавата до положение, в което да се смеят докъде ще стигнат и кой ще ги стигне", се казва в позиция на ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от БГНЕС.

"Продажбата на държавни интереси от СДСМ вървеше ръка за ръка с корупцията, която смятаха, че чужденците ще толерират и ще ги държат на власт, докато се продават на улицата, все едно са на "червените фенери" в Амстердам. Хората обаче са наясно и знаят. Ние ще се борим за нашите интереси заедно с народа и сме убедени, че Македония ще победи, Македония ще успее!", добавят от управляващата партия в популистката си позиция.

Още: Силяновска: Вписването на българите в конституцията на Северна Македония не зависи от мен

Снимка: Гордана Силяновска-Давкова, БГНЕС

Опозицията разкости ВМРО-ДПМНЕ и Силяновска заради България

Преди това председателят на опозиционния Социалдемократически съюз на Северна Македония /СДСМ/ Венко Филипче атакува във Facebook управляващите и президента Гордана Силяновска, наричайки посещението ѝ у нас "дипломатическа катастрофа".

"Вчера, по време на посещението в България на президента Гордана Силяновска-Давкова, се случи безпрецедентно потъпкване и унижение на достойнството на македонската държава и нейните граждани. За първи път в историята на страната ни македонският президент се срещна с президент на друга държава без никакви държавни символи. За да бъде скандалът още по-голям, на срещата присъства и министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски, който беше само мълчалив свидетел на непристойната и унизителна постъпка. Очевидно е, че никой представител на македонската делегация не е реагирал на това унизително поведение", каза Филипче, цитиран от БГНЕС.

"Голям скандал се случи в София, именно в съседната страна, която е любима тема на ВМРО-ДПМНЕ за печелене на политически точки чрез популистки изказвания и нагласи", добави той за управляващата партия, която е с антибългарска реторика и заради нея българите не бяха вписани в Конституцията на Северна Македония, когато на власт бе именно СДСМ с премиер Димитър Ковачевски.

Още: Какво стои зад ключовата визита на Гордана Силяновска-Давкова в България: Анализ на Виктор Стоянов (ВИДЕО)

"Унижение на държавните символи"

"Докато у дома се изявяват като големи патриоти, буквално на първата среща в София те гордо позираха пред българското знаме, но не и пред македонското. Нито на срещата на Давкова с Радев, нито на срещите на министрите на (Християн) Мицкоски с колегите им от България не е имало държавно знаме (на Северна Македония)", посочи Филипче.

Лидерът на СДСМ каза, че "осъжда остро това унижение на държавата и държавните символи".

"Освен унижението Давкова не се върна от София с конкретно послание или съгласие, а българската страна даде да се разбере, че не отстъпва от позициите си. Все още не сме чули дали и как Давкова е поискала напредък на преговорите, промяна на преговорната рамка и всичко, което обещават. С една дума, дипломатическа катастрофа за ВМРО-ДПМНЕ и Давкова", заключи той.

Припомняме, че президентът на РСМ дойде в България за културно събитие - това бе основата на визитата ѝ, а не официална среща с български представители. В крайна сметка медийният отзвук доведе до среща с Румен Радев.

Още: Радев: Северна Македония да успокои страстите, правителството им да напусне предизборната риторика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес