Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доналд Туск: Германският граничен контрол е неприемлив

10 септември 2024, 19:20 часа • 1011 прочитания

Доналд Туск осъди като неприемливо решението на съседна Германия да засили граничния контрол в опит да ограничи незаконната миграция, предаде АФП.

На 9 септември Германия заяви, че временният контрол ще бъде разширен до сухопътните ѝ граници с всичките ѝ 9 съседи от ЕС, след като няколко предполагаеми ислямистки нападения предизвикаха обществен гняв и увеличиха натиска върху правителството.

Удълженият граничен контрол ще влезе в сила на 16 септември за първоначален период от 6 месеца, пише БГНЕС.

Още: Туск отмени пътуването си до Германия на фона на влошените отношения между Варшава и Берлин

„В следващите часове ще се обърнем към други държави, засегнати от решенията на Берлин, за спешни консултации. Подобни действия са неприемливи от гледна точка на Полша. Вместо от засилен контрол на нашата граница, Полша се нуждае от по-голямо участие на страните, включително Германия, в охраната и сигурността на външните граници на Европейския съюз“, заяви полският премиер във Варшава.

Полша е една от страните от източния фланг на ЕС, която се справя с миграционния наплив, определян като хибридна атака от страна на Беларус и нейния съюзник Русия.

От лятото на 2021 г. хиляди мигранти и бежанци, главно от Близкия изток, са преминали или са се опитали да преминат границата между Беларус и Полша.

Още: Заради мигрантите: Германия въвежда временен контрол на всички сухопътни граници

Варшава обвини Москва, че вкарва хора от Африка в Европа, като ги изпраща до полската граница през Беларус.

През май Варшава обяви, че ще похарчи повече от 2,3 млрд. евро за укрепване на границата.

През следващия месец полски войник, който патрулираше по границата, беше смъртоносно прободен с нож през петметровата метална ограда, която Полша беше издигнала през 2022 г.

Полската армия съобщи и за други нападения срещу войници на границата.

През юли полските законодатели гласуваха да разрешат на силите за сигурност да използват смъртоносни оръжия в отговор на активни заплахи, включително на напрегнатата граница с Беларус.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес