Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматите или лозята? Гърците скоро ще избират кое да поливат

09 август 2024, 16:30 часа • 913 прочитания

Горещата вълна заплашва винарските райони в Гърция, става ясно от публикация в гръцкото издание Kathimerini.

Лозята в Санторини

Главният изпълнителен директор на Santo Wines Матаиос Димопулос описа тежката ситуация в лозята на Санторини, където се произвежда прочутото Assyrtiko, само седмици преди да започне прибирането на реколтата на острова.

„Това е най-лошата година, която сме виждали от три десетилетия. Няма грозде. Ние сме във втората година на суша, а растенията не могат да оцелеят? Лозите са с изгорели листа. Вече поискахме оценители от Гръцката организация за селскостопанско застраховане да дойдат и да започнат процеса на обезщетяване“, казва Димопулос. ОЩЕ: От чудо на природата в чудовище: Ще оцелее ли Санторини след туристите

Какво казват учените?

Продължителната гореща вълна, съчетана с тежка суша, несъмнено е влошила условията на Санторини. Учените обаче обясняват, че това не е случайно явление, а хроничен проблем, заплашващ лозята на цикладския остров, както и в други части на Гърция.

„Санторини, заедно с производителите на грозде в други части на страната, ще трябва бързо да вземат трудни решения. Времето ни изтича“, казва Стефанос Кундурас, доцент по лозарство в университета „Аристотел“ в Солун.

Доматите или лозята?

„Предвид настоящата ситуация трябва да обмислим драстични решения, по възможност различни от тези, които използвахме досега. Виното не е основна необходимост и скоро, поради липсата на водни ресурси, може да се изправим пред дилемата какво да поливаме: доматите или лозята“, добавя Йоанис Вогиацис, винопроизводител и президент на Гръцката винена асоциация (SEO). ОЩЕ: Повишен риск от пожари в Гърция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес