Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато се разправя с чуждите агенти, грузинският Путин се грижи за парите си като сменя закона

28 май 2024, 15:10 часа
Реклама

Точно както се и очакваше - наред със закона за чуждестранните агенти, управляващата Грузия партия "Грузинска мечта" ще отхвърли ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили и за т.нар. офшорен закон. Това обяви председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили, предаде беларуската опозиционна медия NEXTA.

Всичко в полза на кукловода

Че ще стане именно така прогнозира финландският анализатор Пека Калиониеми. Защо - защото "офшорният закон" е в изгода на стоящия зад "Грузинска мечта" олигарх Бидзина Иванишвили. Този закон ще му позволи да си прехвърли капиталите зад граница обратно в Грузия без никакво данъчно бреме: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Що се отнася до закона за чуждестранните агенти, днес (28 май) грузинският парламент се събра да вземе окончателно решение - най-вероятно то ще е премахване на ветото на Зурабишвили и утвърждаване на закона.

Още: Напрежение в Грузия: Последна крачка към путинския закон за медиите

Основата на закона за чуждестранните агенти - организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, защитаваща интересите на чужда сила". Ако не го сторят, ще им бъдат наложени глоби. Законът е считан за типично руски модел - с такъв закон Путинова Русия заглуши и елиминира всеки критичен спрямо режима на Путин глас. Срещу закона имаше яростни протести, в момента в Грузия хората отново излизат на улицата:

Европа иска наказание за Грузия заради проруския закон, довел до масови размирици

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес