Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Добре дошли в Мордор“: Ожесточената битка за Нескучне и Старомайорске

01 август 2023, 11:06 часа • 18780 прочитания

Четирите пътя на Старомайорске изглеждат напълно разбити на кадрите от дрон. Това е малко селце, но като последна придобивка на украинската контраофанзива в посока Мариупол, символиката на Старомайорске далеч надхвърля размерите му.

След ожесточените сражения в селцето едва ли е останала здрава стена, от която украинските сили да могат да защитават отвоюваната територия, което прави уязвим за руската артилерия трудно постигнатия им напредък, пише в материал на CNN.

Точно това се случи в понеделник, когато в един момент руски официални лица дори заявиха, че са изхвърлили украинските сили обратно от селото, което Киев категорично отрече.

Още: Елитна украинска бригада тренира да превземе Крим

За войските, които се сражаваха за Старомайорске - украинската териториална отбрана и 35-та морска пехота - битката беше последната от многото, в които изтощителните загуби помрачават всеки метър възвърната земя. Войник от териториалната отбрана с позивна Кривбас казва, че откакто украинците си върнаха селото, руснаците са се опитали на два пъти да го завладеят отново с малки групи войници. Положението на Украйна е още по-трудно, тъй като руските сили са от източната страна на реката и могат да използват естествената ѝ граница, откъдето да водят артилерийски огън.

Тези последни украински успехи остават малки по обхват, но дойдоха, след като представители на Пентагона предположиха, че Украйна е ускорила продължаващата от месеци контраофанзива и най-накрая е включила резерви в борбата. Надеждите за по-бърз темп на настъпление са големи, но са потиснати от реалната заплаха от руската въздушна мощ и изтощението на украинските войски, заявиха пред CNN войници от фронтовите селища.

Добре дошли в Мордор

Кривбас преминава през руините на град Нескучне, освободен от украинците седмици по-рано, докато описва упоритостта и хитростта на руските сили, с които се е сражавал там.

Още: Пак жест на добра руска воля: Руски военни блогъри алармират за поредна позиция (ВИДЕО)

Преди нападението Украйна беше преценила, че само двадесет руснаци защитават града. Но в различни мазета са се криели още 200 души, които не са излизали дори да ползват тоалетна, очевидно използвайки пластмасови бутилки под земята, за да избегнат украинските дронове за наблюдение.

В резултат на това Украйна смяташе, че силите ѝ от 70 души са превъзхождащи, но вместо това срещна по-силна съпротива от очакваното.

Ожесточената битка за Нескучне завърши, казва Кривбас, в училищната зала, където руските парашутисти направиха последната си атака, преди да отстъпят. Той показва с жестове боклуците, разхвърляни по пода, и ужасяващите условия, в които са живели окупаторите, преди по време на битката да пламне сградата.

Графитите по стените са също толкова мрачни: „Няма любов“. „Бог е с Русия“. „Добре дошли в Мордор“. Това е нихилизъм, който само засилва ключовия въпрос, който си задават украинските сили: Защо руските войски се борят толкова упорито за тези малки селища? 

Не разбирам мотивацията им

Бруталната упоритост на руската тактика остава непоклатима.

На фона на постоянния обстрел, Серхей, командир от териториалната отбрана, казва: „Тактиката им не се е променила. Поставят затворниците от „Буря Z“ отпред, без комуникации и информация“.

Още: Жаден за ласки: Пиян руски военен застреля руска доброволка на фронта, отказала му 

Затворниците - зле екипирани новобранци от руските затвори, които често са описвани като „пушечно месо“ - се използват, за да се разкрият украинските огневи позиции, така че по-добре обучените руски войници да могат да ги атакуват, пояснява той. „Те се сражават до смърт. Не разбирам мотивацията им. За какво се бият?“.

Военнослужещите му показват малка руска брошура, озаглавена „Защо се бием“, намерена в завзетите руски позиции, в която се съдържа изкривен разказ за причините за инвазията, според който Русия е била нападната и не ѝ е останал друг избор, освен да се защити.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес