Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДНР и ЛНР периодично съобщават за превземането на градове и села, които са били под контрола на Киев

24 февруари 2022, 10:47 часа • 13431 прочитания

Пред ЛНР стои задачата да поеме контрола над Луганска област в нейните административни граници, каза Родион Мирошник, дипломатически съветник на ръководителя на ЛНР, пред телевизионния канал "Русия 24".

"Задачата е да изчистим, да освободим територията, която де юре принадлежи на Луганската народна република. Това е основната задача, която стои пред нашите въоръжени сили, за която те всъщност бяха свикани – заяви той. – Концентрирани са всички усилия, извършена е мобилизация. Всичко това трябва да се случи сега. Тоест, докато разчистваме, ние освобождаваме нашата територия и тази задача непосредствено стои пред нашите военни.“

Същото изявление направи и представителят на Народната милиция на Донецката народна република Едуард Басурин, съобщава Интерфакс.

„Задачата са административните граници на Донецка област. Защото Донецката народна република и Луганската народна република са в рамките на административните граници на онези региони, които са били преди 14-а година – заявил той. – Следователно задачата е достигане на тези граници и освобождаване на онези хора, които са под игото на украинските политици.“

Представители на ДНР и ЛНР периодично съобщават за превземането на градове и села, които са били под контрола на Киев.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин заяви, че е решил да признае независимостта на ДНР и ЛНР. По-късно той уточни, че те са признати в границите на съответните региони на Украйна, тъй като тези граници са описани в конституциите на двете републики, след като те са обявили отделяне.

Сутринта на 24 февруари Путин обяви началото на военна операция в Украйна.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес