Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дясната ръка на Мицкоски: Ако Македония реши вътрешните си проблеми, ЕС ще натисне България в наша полза

10 септември 2024, 23:20 часа • 1256 прочитания

Убеден съм, че това правителство ще даде резултати по отношение на реформите и борбата с организираната престъпност и корупцията, а натискът върху България ще бъде голям и нещата ще се променят. Убеден съм, че няколко големи страни-членки на ЕС смятат, че разширяването не трябва да се случва, защото държавите от региона не са готови. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта на Северна Македония Александър Николоски в интервю за седмичника „Фокус“ Македония, предаде БГНЕС.

Още: Мицкоски смени състава на македонския екип в смесената историческа комисия с България

"Зоран Заев, Димитър Ковачевски, Артан Груби и Буяр Османи унизиха максимално държавата. Не мисля, че съм казал нещо освен истината. Факт е, че всеки път, когато има избори в България, темата Македония се експлоатира много и същността на това, което казах е, че не искаме никой в ​​България да получава точки по тази тема. Проблемът е, че в България има твърде често избори и няма как да затворим въпроса. България сега има ръководство, за което българският народ не е гласувал на избори. И мисля, че това ръководство вреди и на българския народ, който съм убеден, че иска добри отношения с македонския народ. За сегашното българско правителство е най-добре следващите избори да се провалят, за да остане служебния кабинет", каза Николоски.

Още: Мицкоски: Ще преодолеем пречките за ЕС

На въпрос как решаването на вътрешните проблеми ще промени задължението на Скопие за конституционни промени, Николоски отговори: "Ако Македония, а аз съм убеден в това, постигне резултати по отношение на реформите, натискът върху България ще бъде голям и нещата ще се променят. Убеден съм, че няколко големи държави-членки на ЕС смятат, че разширяването не трябва да се случва, защото държавите от региона не са готови." Вицепремиерът не уточни кои държави визира, но добави: "Изводът е, че ако успеем да решим вътрешните проблеми, тяхното отношение ще бъде различно.

Още: Силяновска пред българския посланик: Отношенията ни не са на необходимото ниво

Николоски коментира предстоящите президентски избори в САЩ и евентуалните последици за Скопие, ако Доналд Тръмп е следващият американски президент. "Македония ще бъде в по-благоприятна позиция (ако Тръмп спечели). САЩ са най-големият партньор на Македония, може би единственият искрен приятел на Македония. И независимо дали в САЩ президентът е бил демократ или републиканец, винаги сме виждали партньор номер 1 в тях", каза той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес