Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки хиляди ще протестират срещу ТТИП в Германия

23 април 2016, 11:15 часа • 1234 прочитания

Опонентите на предлаганото трансатлантическо търговско споразумение се надяват десетки хиляди души да излязат по улиците на Германия днес, за да изразят протеста си срещу готвената сделка в навечерието на посещението на американския президент Барак Обама в страната, съобщава „Франс прес".

Обама ще посети Хановер, където ще участва на откриването на изложение за индустриални технологии, а също така ще проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери. Очаква се също американският президент да притисне евролидерите за финализиране на най-голямото в света търговско споразумение до края на годината.

В интервю за германския вестник „Билд" преди посещението Обама повтори позицията си, че сделката ще укрепи търговията и ще помогне за откриване на нови работни места в САЩ и ЕС.

Но Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) среща голяма опозиция в Европа, тъй като заплашва европейските стандарти на пазара на труда, екологията, а също така не е одобрявано, тъй като преговорите не са прозрачни.

Коалиция от синдикати, природозащитници и организации в защита на потребителите ще се присъединят към цветен марш, на който активисти от антиглобализационната организация Attac обявиха, че ще облекат като „хипита" кукли на Меркел и Обама с банери „Свобода на любовта вместо свободна търговия".

Ние няма да протестираме срещу Обама, а срещу ТТИП, каза Кристоф Бауц, ръководител на групата Campact. Той очаква около 50 хиляди души да се съберат на демонстрация в Хановер.

„ТТИП е дълбоко неамериканска и антиевропейска, защото заплашва нашата обща ценност: демокрацията", добави той.

На подобен протест през октомври в Берлин се събраха 250 хиляди души.

ТТИП никога няма да бъде прието лесно, но все още е много важно, ако сме заинтересовани за увеличаване просперитета на Европа. Нашата цел е да приключим преговорите преди края на тази година и канцлерът ще подчертае това по време на разговорите с президента Обама в Хановер, каза вчера говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

Американският търговски представител Майкъл Фроман заяви пред бизнес всекидневника Handelsblatt, че ако преговорите не приключат, „ще има съмнения дали изобщо ще постигнем това споразумение".

Срещата в Хановер идва преди 13-я кръг преговори за ТТИП, който започва в понеделник в Ню Йорк.

Но скептицизмът в Германия продължава да расте. Икономическият министър Зигмар Габриел призна тази седмица, че е „възможно ТТИП да се провали".

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес