Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания видя "добри идеи" в плана за победа на Зеленски, Германия - по-скоро не (ВИДЕО)

17 октомври 2024, 15:15 часа • 1024 прочитания

Датският министър-председател Мете Фредериксен похвали "Плана за победа", който украинският президент Володимир Зеленски представи вчера, 16 октомври, пред украинския парламент, а днес - пред лидерите на ЕС.

Още: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

„Тази война никога не трябваше да се случва, така че това, което искаме най-много, е да постигнем мир. Мисля, че в плана за победа, който беше представен, има много, много добри идеи. И съм съгласна с Володимир Зеленски, че централният елемент на този план е членството в НАТО. Това е най-важната застраховка живот, която може да се даде на една страна“, заяви датският премиер.

Още: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

Дания подкрепя членството на Украйна в НАТО

В същото време тя отбеляза, че идеята за присъединяване на Украйна към НАТО има много противници, но Дания не е един от тях. „Някои хора все още са много скептични по отношение на членството на Украйна в НАТО. Ние, от датска страна, много подкрепяме това“, каза Фредериксен.

Датският министър-председател смята, че войната трябва да приключи възможно най-скоро. Но според нея това трябва да стане „по справедлив и демократичен начин“. „За съжаление, не виждам никакви признаци, че Русия ще признае някаква форма на демокрация. Те сега са врагове за всички нас и планът за победа трябва да отразява колко опасна е Русия“, заяви Фредериксен, цитирана от DR.dk. Ето защо Копенхаген и другите страни членки на НАТО трябва да са готови да харчат много повече пари за своята отбрана в бъдеще, допълни тя.

Още: Марк Рюте: Някой друг може да се появи преди Украйна за членство в НАТО

Олаф Шолц няма да променя свои решения спрямо плана на Зеленски

Снимка: president.gov.ua

Германският канцлер Олаф Шолц, от друга страна, отбеляза, че има решения, които той вече е взел, и те „няма да се променят“ съгласно плана на Зеленски. Преди началото на срещата на върха на евролидерите той заяви, че вече е обсъдил документа с украинския лидер. „Аз самият направих това много активно и многократно през последните седмици и месеци, срещах се с него много често. Вие знаете позицията на Германия по тези въпроси. Нищо няма да се промени в това отношение“, заяви Шолц, цитиран от "Европейска правда".

Още: Зеленски даде пример как нещата с употребата на далекобойни оръжия срещу Русия се променят и ще се променят (ВИДЕО)

Една от точките в „Плана за победа“ на Володимир Зеленски е премахването на ограниченията за използване на западни оръжия с голям обсег на действие срещу военни цели в Русия. В този контекст Украйна от много месеци се опитва да получи съгласието на Берлин за прехвърляне на крилати ракети Taurus, но Шолц е категорично против.

Още: Думите не са достатъчни, трябва да увеличим военната помощ: Шарл Мишел след срещата си със Зеленски в Брюксел (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес