Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания с интересен отговор дали F-16 ще може да поразяват Русия

12 юли 2024, 16:09 часа • 10940 прочитания

Разрешението за нанасяне на удари по територията на Русия от страна на Украйна с доставените от Дания изтребители F-16 "ще зависи от обстоятелствата". Това заяви датският премиер Мете Фредериксен на 12 юли, като потвърди, че в някои случаи това ще бъде разрешено.

По-рано Копенхаген посочи, че неговите F-16, които би трябвало вече да са на път към Украйна, могат да бъдат използвани от Киев за цели в Русия "в рамките на правилата на войната".

Още: Русия накара украинците да се страхуват за своите бъдещи F-16 (ВИДЕО)

Възможни са удари извън Украйна

На въпрос по темата, зададен от репортер на радио "Свобода/Свободна Европа" във Вашингтон, Фредериксен заяви: "Не можете да поставите този въпрос и да очаквате прости отговори, защото всичко зависи от обстоятелствата. Това трябва да бъде в съответствие с международното право".

"Но е възможно да се достигнат цели и извън Украйна, да", добави министър-председателят на Дания.

Снимка: Getty Images

Колко изтребителя чака Киев и кога?

Освен Дания - Нидерландия, Белгия и Норвегия също обещаха да доставят на Украйна свои изтребители F-16. Обещаните самолети досега са 79 - 19 от Копенхаген, 24 от Нидерландия, 30 от Брюксел и 6 от Осло. Според украинския президент Володимир Зеленски на въоръжените сили ще са им нужни повече.

Още: Норвегия обяви най-малък брой F-16 за Украйна сред държавите във "въздушната коалиция"

Фредериксен повтори изявлението на Зеленски, че броят на обещаните в момента F-16 не е достатъчен - предвид руската въздушна мощ. "Това е една от причините, поради които създадохме международна коалиция за F-16", каза тя, изразявайки надежда, че други държави ще предложат допълнителна помощ с обучение и самолети.

Мете Фредериксен отхвърли идеята, че западните оръжейни доставки могат да доведат до ескалация, като заяви, че единствената отговорност за войната носи Русия и "Украйна има правото и задължението да се защитава. Същото се отнася и за останалата част от Европа. Ние трябва да защитим нашия континент, нашите ценности и нашите хора. И затова трябва не само да защитим Украйна, но и да победим руснаците".

Още: Дания завърши обучението на първата група украински специалисти на F-16

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че дългоочакваните изтребители ще бъдат доставени на Украйна това лято. Прехвърлянето им вече е започнало, посочи той, а Нидерландия и Дания потвърдиха - до седмици Въоръжените сили на Украйна ще летят на самолетите.

Нидерландия позволява удари по Русия с F-16, Белгия - не

Нидерландия посочи, че ще позволи на Украйна да нанася удари по Русия, докато Белгия заяви, че нейните F-16 са предназначени за използване само на украинска територия.

Още: F-16 ще защитават Харков от руските бомби: Летният план на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес