Да залееш врага с жива сила: Бруталната стратегия на Русия, която не й носи успех на фронта в Украйна

5037
Да залееш врага с жива сила: Бруталната стратегия на Русия, която не й носи успех на фронта в Украйна
Снимка: Getty images

Май беше особено смъртоносен месец за руската армия в Украйна, като средно повече от 1000 нейни войници бяха ранени или убити всеки ден, според американски, британски и други западни разузнавателни агенции.

Но въпреки загубите си, Русия набира 25 000 до 30 000 нови войници на месец – приблизително толкова, колкото напускат бойното поле, казаха американски служители (тази оценка периодично се появява в западни анализи от месеци насам). Това позволи на нейната армия да продължи да изпраща вълна след вълна от войски към украинската отбрана, надявайки се да ги надвие и да пробие линиите на окопите. Това е стил на воюване, който руските войници оприличиха на пускане в месомелачка, като командирите изглежда забравят факта, че изпращат пехотинци да умират. Това пише в обзор на ситуацията на фронта The New York Times.

Още: Готви се сделка: 8 системи "Пейтриът" от Израел за Украйна

Понякога този подход се оказва ефективен, донасяйки победи на руската армия в Авдеевка и Бахмут в Източна Украйна. Но украински и западни служители казват, че тактиката е била по-малко успешна тази пролет, след като Русия се опита да завземе земя близо до град Харков.

Малки победи на много висока цена

Американски служители казаха, че Русия е постигнала една от целите на Владимир Путин, създавайки буферна зона по границата, за да затрудни украинците да ударят във вътрешността на страната (и отново това е спорно, защото овладяната от руснаците територия е много малка). Но офанзивата не застраши Харков и в крайна сметка беше спряно от украинската защита, напомнят западни служители.

„Президентът Путин и Москва наистина се опитаха да постигнат големи печалби, да пробият фронтовите линии тази пролет“, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, в интервю за редакционния съвет на The New York Times. „Опитаха се и не успяха. Те направиха много малки печалби и плащат много висока цена“, допълни той.

Още: Столтенберг: Русия няма достатъчно мощ за големи пробиви в Украйна

Руските загуби са се увеличили в други моменти, особено по време на щурмовете на Авдеевка и Бахмут. Но атаките срещу тези градове бяха разпределени в продължение на няколко месеца. Натискът през май, както извън Харков, така и по протежение на източния фронт, включваше по-интензивни периоди на руски вълнови атаки. Анализатори от британското военно разузнаване казаха, че загубите на Русия през май, които според тях са средно 1200 на ден (убити, изчезнали по време на акция и ранени така, че да не могат повече да се бият), са били най-големите през войната.

Боевете миналия месец унищожиха град Вовчанск, на около 60 километра североизточно от Харков, където украинци и руснаци водят изтощителна битка за контрол. Руски войници вече потвърдиха в Telegram, че техните части понасят големи загуби. Някои казват, че загиват масово заради дронове, картечен огън и артилерийски залпове. Използването на пехота от Русия при вълнови атаки отразява едно от нейните предимства във войната: нейното население е много по-голямо от това на Украйна, което ѝ дава по-голям набор от потенциални новобранци.

Още: Плажовете в Севастопол си остават отворени: Вземат се други мерки срещу ракети и дронове

Но жертвите принудиха Русия да изпрати новобранци в Украйна относително бързо, което означава, че войниците, изпратени на фронта, са зле обучени. Липсата на структурирано обучение и необходимостта от ангажиране на новобранци в бойни операции ограничи способността на Русия да генерира по-способни части, като същевременно увеличава жертвите.

Съвременната война се променя

И е по-сложно от това. Променящият се характер на съвременната война също увеличи броя на убитите през последните месеци. Вездесъщите дронове улесниха и двете страни да забелязват и насочват вражеските сили. А мините и касетъчните боеприпаси превръщат движението през открит терен в почти самоубийствено начинание.

Откакто Путин започна пълномащабна инвазия през февруари 2022 г., най-малко 350 000 руски войници са били убити или ранени, каза наскоро британският министър на отбраната Лойд Остин. Според британските оценки броят на убитите или ранените руснаци надхвърля 500 000.

Още: Украински партизани откриха ПВО система, защитаваща вилата на Путин в Сочи (ВИДЕО)

Оценките на САЩ за жертвите във войната се основават на сателитни изображения, прехванати комуникации, социални медии и новинарски съобщения от репортери, както и официални доклади от Русия и Украйна. Но подобни оценки се различават дори в правителството на САЩ.

По-трудно е да се направят надеждни оценки за жертвите на Украйна. Украинските служители внимателно пазят тези числа. Няколко американски служители настояват, че нямат точна сметка. Володимир Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити през първите две години от войната, но американски служители казват, че това число изглежда сериозно подценява загубите на Украйна.

Киев противодейства все по-успешно, но предизвикателствата остават

Русия проведе частична мобилизация през септември 2022 г., което доведе до бягство от страната на десетки хиляди млади мъже. Но анализаторите от западното разузнаване казват, че Русия няма да има нужда да провежда друга подобна мобилизация или набор през тази година. Изглежда, че Москва е в състояние да поддържа настоящата си военна кампания, като предлага финансови стимули на новобранци, привличайки осъдени и някои руски наемници от Африка.

Но основният въпрос за тази година ще бъде дали сегашната стратегия на Русия може да победи украинската армия, която вече намира своята защитна основа. Оръжия и боеприпаси от новия пакет от американската помощ на стойност 60 милиарда долара най-накрая достигат до фронтовите линии и украинските командири вече разполагат с достатъчно средства за противодействие. Русия все още превъзхожда Украйна, но не толкова, колкото преди няколко месеца.

Още: Украйна и ЕС подписаха пакт за сигурност. Зеленски: Нужен е мирен план в идните месеци

Украйна промени позицията си, изграждайки укрепления и поставяйки минни полета, за да забави руското настъпление. Войната е в полза на защитника и Украйна се фокусира върху задържането на своите позиции, казаха американски служители. „Това, което виждаме, е забавяне на напредването на руснаците и стабилизиране на тази конкретна част от фронта“, каза Остин пред репортери в Брюксел този месец. „Преди няколко седмици имаше опасения, че ще видим значителен пробив от страна на руснаците. Не мисля, че ще видим това в бъдеще”, уверява той.

А новата буферна зона на Русия на границата близо до Харков може да се окаже кухо постижение. Украйна вече е в състояние да използва американски оръжия с по-голям обсег, за да удря Русия поради промяна в политиката на администрацията на Байдън, която позволява на украинската армия да използва ракети на САЩ по военни цели точно зад границата.

Още: Пожар изпепелява района на руски полигон, откъдето се изстрелват дронове "Шахед" (СНИМКИ)

Американски служители казаха, че промяната започва да оказва влияние, отстранявайки руската артилерия и затруднявайки Москва да нанесе удари срещу Харков. Резултатът, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, този месец беше, че офанзивата в Харков се оказа „още една грешка за Русия“. „Унищожаването на позиции и пускови установки на руските терористи от нашите сили, нашите воини, близо до границата наистина има значение“, каза той . "Работи. Точно както очаквахме.”

Но въпреки целия успех на Украйна около Харков, предстоят още предизвикателства. През идните седмици американски и западни служители очакват боевете да се изместят обратно на изток и юг, тъй като Русия продължава да изглежда готова да изразходва сили, за да постигне допълнителни печалби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

Свирепи бури се разразиха във Франция и Швейцария, има загинали

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Кипър ще се бори срещу незаконните сметища

"Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Франция гласува за парламент

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа