Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е в центъра на план на НАТО при война с Русия

04 юни 2024, 18:00 часа
Реклама

НАТО разработва множество "сухопътни коридори", по които американските войски и бронирани машини да се придвижат до фронтовата линия в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия.

Американски войници ще слизат на едно от пет пристанища и ще бъдат насочвани по предварително планирани логистични маршрути, за да се противопоставят на евентуална атака от страна на Москва, съобщават официални лица пред британския ежедневник The Telegraph. Два от коридорите минават през България, показва публикувана от изданието графика.

Още: Висш генерал: НАТО има 2-3 години, за да се подготви за възстановяването на руската армия

Всичко това се случва на фона на предупрежденията на висшите ръководители на Алианса, че Западът трябва да се готви за конфликт с Русия през следващите две десетилетия.

Коридорите: Откъде ще минават военните на САЩ при война в Европа?

Логистичните маршрути се превърнаха в ключов приоритет. На срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс миналата година лидерите на съюза се съгласиха да подготвят 300 000 войници, които да бъдат поддържани в състояние на висока готовност за защита на Алианса.

Още: Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

План №1 - входна точка от нидерландските пристанища

Съществуващите планове предвиждат американските войски да слизат на нидерландски пристанища, след което да се качват на влакове, които да ги транспортират през Германия и по-нататък - до Полша. В случай на руско нахлуване в границите на НАТО например - войските на САЩ ще бъдат превозвани до пристанището в Ротердам, преди да бъдат транспортирани на изток.

Зад кулисите обаче се работи за разширяване на маршрутите до други пристанища, за да се гарантира, че сухопътната комуникационна линия няма да бъде прекъсната от силите на Владимир Путин, пише The Telegraph.

Още: Путин се готви за война: В Бундестага искат да бъдат свикани 900 хил. резервисти

План Б - влизане от Италия, Гърция и Турция

Ако силите на НАТО, влизащи от Нидерландия, бъдат засегнати от руски бомбардировки или северноевропейските пристанища бъдат разрушени, Алиансът ще насочи вниманието си към пристанищата в Италия, Гърция и Турция.

От италианските пристанища американските войски биха могли да бъдат превозени по суша през Словения и Хърватия до Унгария, която има обща граница с Украйна.

Снимка: Министерство на отбраната на България

Съществуват подобни планове за транспортиране на сили от турските и гръцките пристанища през България и Румъния, за да достигнат те до Източния фланг на Алианса.

Разработват се и планове за транспортиране на войски през Норвегия, Швеция и Финландия.

В тези коридори националните военни сили няма да бъдат ограничавани от местните разпоредби и ще могат да транспортират без обичайните ограничения.

Още: 90 000 от НАТО отразиха руско нападение в най-голямото учение от Студената война насам

Проблеми

Преди това френското правителство се оплака, че танковете му са били хванати в капан на чужди граници от бюрократични процедури, докато се опитваше да ги разположи в Румъния като част от новата схема за защита срещу опасенията от руско нашествие.

Пристанищата в Северна Европа като тези в Нидерландия, Германия и балтийските държави, се считат за особено уязвими на руски ракетни атаки, добавя The Telegraph. Освен това вече имаше предупреждения, че НАТО разполага само с 5% от необходимата противовъздушна отбрана, за да покрие Източния фланг.

Още: Политически покер с високи залози: Американските инструктори в Украйна

„Наблюдавайки и оценявайки руската война в Украйна, ние забелязахме, че Русия атакува логистичните бази на Украйна“, казва ген. Александър Солфранк - ръководител на Съвместното командване за осигуряване на поддръжка на НАТО. „Това трябва да доведе до извода, че е ясно, че огромните логистични бази, каквито ги познаваме от Афганистан и Ирак, вече не са възможни, защото ще бъдат атакувани и унищожени много рано в една конфликтна ситуация".

„Що се отнася до противовъздушната отбрана, тя винаги е оскъдна. Не мога да си представя ситуация, в която да разполагате с достатъчно противовъздушна отбрана. Това е добър пример, в който се прилага военният принцип: „Ако искаш да си силен навсякъде, не си силен никъде“", смята генералът.

Още: Пращаме войници, ако Русия пробие в Украйна: Предупреждение от Полша и Прибалтика (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес