Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България, Турция и Румъния започнаха да разминират Черно море

01 юли 2024, 15:46 часа
Реклама

На 1 юли България, Турция и Румъния започнаха разминиране в Черно море, за да повишат безопасността на корабоплаването, особено за украинския износ на зърно, съобщи Bloomberg.

Реклама

Инициативата, ръководена от турските власти, е първата голяма съвместна акция на черноморските държави, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., и има за цел да обезвреди мините, които се носят в определени райони на Черно море в резултат на войната.

Още: Москва заговори за "пряка конфронтация" Русия-НАТО в Черно море

Провалът на зърнената сделка и новият маршрут

Украйна е ключов производител на зърно и войната застрашава безопасното преминаване на товарите ѝ. Миналата година Киев стартира свой собствен маршрут за износ в Черно море след провала на споразумението за безопасен коридор, подкрепено от Русия, Турция и ООН - т.нар. зърнена сделка. Тя се провали, защото Руската федерация едностранно излезе от споразумението и започна да обстрелва украинската пристанищна инфраструктура. Новият коридор тогава успешно стимулира износа и помогна на икономиката на Украйна да нарасне по-бързо от прогнозите, но маршрутът си остава рисков.

Снимка: Getty Images

Още: Зеленски: За един украинец умират 6-ма руснаци. Побеждава технологично по-напредналият (ВИДЕО)

През март Украйна заяви, че износът от черноморските ѝ пристанища почти се е върнал към обемите отпреди войната. Въпреки това пристанищата около Одеса са изправени пред чести удари от страна на Русия, които продължават да прекъсват нормалната дейност.

От откриването на морския коридор през август 2023 г. Украйна е изнесла 37,4 млн. тона аграрни продукти от Одеса, Черноморск и Южни, съобщи украинското министерство на инфраструктурата на своя уебсайт миналата седмица.

Споразумението между Турция, Румъния и България

През декември миналата година Турция, Румъния и България обявиха, че планират споразумение за съвместен план за разчистване на мините в Черно море в резултат на войната в Украйна. Представители на страната ни и на двете ни съседки се срещнаха с официални лица от Грузия, Полша и Украйна още през април 2022 г., за да обсъдят разчистването на мините. Министрите на отбраната от трите страни проведоха разговори и по време на срещата на НАТО в Брюксел през октомври 2023 г. и в Анкара през ноември 2023 г., докато работеха за финализиране на "Тристранната инициатива".

Още: Военният министър: Турция се съгласи да разминираме Черно море с Румъния (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес