Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на Украйна: Пътят, по който в България не успяхме да тръгнем истински

02 август 2024, 09:30 часа • 4975 прочитания

Бившият американски президент Доналд Тръмп, вече официално номиниран от Републиканската партия, избра сенатор Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент. По-рано този месец президентът Байдън обяви, че напуска президентската надпревара. Сега всички признаци сочат силната перспектива за ново ръководство в Белия дом през януари.

Един от основните външнополитически приоритети за следващия президент ще бъде уреждането на войната в Украйна.

Какво ще стане с Украйна след това?

При такова уреждане ще последва възстановяването на страната. Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва половин трилион долара (засега). Украйна твърди, че се нуждае от два пъти по-голяма сума. Още: Литва дава 1 млн. евро за възстановяване на разрушената детска болница в Киев

Единственият проблем е, че американските данъкоплатци разбираемо нямат желание да платят сметката. Америка вече е отделила приблизително 175 милиарда долара за войната в Украйна, да не говорим за факта, че милиардите долари на Украйна във военни и предвоенни дългове към американски и европейски облигационери стоят. Натискът върху Киев да започне да им връща парите се увеличава.

На пръв поглед това може да изглежда като мрачна финансова перспектива, но представлява историческа възможност за Украйна. Ако Киев успее да възприеме следвоенна стратегия, която стимулира висок икономически растеж и преодоляване на съветското наследство, което го е обременило с ендемична корупция, приятелски капитализъм, източващи бюджета държавни компании и лошо управление на правителството, това може да помогне за привличането на частен капитал, укрепването на устойчивостта на страната срещу бъдещи руски атаки и по-здраво интегриране в Европа. Неотдавнашното решение на срещата на върха на НАТО да включи Украйна под чадъра на сигурността на Европа увеличава перспективите за повече частни инвестиции.

Мнозина ще бъдат изкушени просто да "хвърлят" чуждестранна помощ на проблема. Но това няма да работи. Скорошните получатели на донорска помощ за възстановяване, от Ирак (220 милиарда долара) и Афганистан (145 милиарда долара) в Азия до Босна и Херцеговина (2 милиарда долара) в Европа, всички се борят да се възстановят. При липса на реформа последваха малко частни инвестиции, тъй като всяка страна стана зависима от чуждестранна помощ. След като кранът за помощта беше изключен, техните икономики се сринаха. Още: Украйна получи още стотици милиони евро от Европейския съюз

Западните хуманитарни агенции са склонни да разчитат на Световната банка за управление на техните проекти. Китайските държавни фирми са най-големите изпълнители на банката – печелят "най-много договорни долари", според доклад на Службата за отчетност на правителството.

Представете си американската реакция, че са защитили Украйна само за да обогатят Китай, който подкрепи военната машина на Русия. Не се заблуждавайте, Украйна се нуждае от финансиране и то много, но никоя страна не е преминала от бедност към просперитет чрез чуждестранна помощ. Всъщност в повечето случаи има тенденция да се случва обратното, тъй като масивните потоци от помощ демотивират правителствата да направят реформите на свободния пазар, необходими за привличане на чуждестранни инвестиции и стимулиране на икономическия растеж.

Това беше основата, например, на често (погрешно) цитирания план "Маршал" след Втората световна война. Бившият администратор на USAID Марк Грийн ни напомня, че планът "беше много повече от пари" и изискваше политики, които насърчават "частно предприемачество, конкуренция, балансирани бюджети, стабилни обменни курсове и либерализиран ценови контрол". Следваха клаузи за прекратяване, влизащи в сила след 4 години и европейската икономика процъфтя след това с масивни чуждестранни инвестиции, които стимулират следвоенното ѝ възстановяване. Още: План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Следователно не е тайна какво трябва да направи Украйна, за да привлече частния капитал, от който се нуждае, за да се възстанови. Отправната точка е борбата с корупцията, която ще бъде трудна.

Икономически възможности

Украйна все още не е ликвидирала своите 3500 държавни предприятия, които подхранват ендемичен капитализъм, корупция и огромни бюджетни дефицити, поддържайки античуждестранни инвестиционни лобита, страхуващи се от външна конкуренция. Киев, вместо това, иска да установи стратегически държавни монополи, особено в енергийния сектор.

Тези политики отразяват старите навици от съветската епоха на правителство, което все още желае да контролира икономиката. Придържайки се към тях, Киев сигнализира на световните фондови пазари, че не е сериозно да прави пазарни реформи за привличане на чуждестранни инвестиции. Тази позиция вероятно ще лиши Украйна от чуждестранно финансиране, от което се нуждае, за да се възстанови. Още: Лондон със стотици милиони помощ за Украйна и призив: "Русия да плати за щетите"

Ако обаче Киев предприеме приватизация на тези компании, премахне регулаторните тежести и намали високите си данъци, това може да привлече значителен частен капитал, особено в конкурентоспособното селско стопанство, енергетика, технологии и отбранителен сектор. Само през 2021 г. и по време на войната Украйна получи над 18 милиарда долара парични преводи от милиони украинци, работещи на Запад. Подобрете бизнес климата и ще последват повече пари, да не говорим за интеграцията на европейските пазари и търговската независимост от Русия, пише американското издание The National Interest.

Няма да е лесно, разбира се. Следвоенните реформи са политически трудни, тъй като мощните местни лидери (олигарси) често се борят да запазят своите привилегии. Но ако ръководството на Украйна не направи големи промени, европейските компании могат да изберат да се конкурират за безрискови договори за реконструкция, вместо да рискуват собствения си капитал. По същия начин глобалният частен капитал ще търси другаде да инвестира. Дори много украинци може да задържат парите си и да търсят нов живот в Европа, нетърпелива да привлече образована работна сила. Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Киев трябва да се захване с тези тежки реформи сега. Ако лидерите на Украйна не възприемат реалността, че всяко истинско възстановяване ще дойде от частни, а не от публични средства, те ще пропуснат историческата възможност да се освободят от икономическата орбита на Русия.

Автор: Макс Приморак

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес