Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брутален руски удар по пазара в Херсон взе жертви (ВИДЕО 18+ и СНИМКИ)

01 октомври 2024, 11:59 часа • 1054 прочитания

На 1 октомври руските сили атакуваха центъра на Херсон, като убиха най-малко 7 души и раниха трима други, съобщиха от Главната прокуратура на Украйна.

Сред загиналите са най-малко три жени и четирима мъже, казват местните власти.

Още: Пак проблеми с тока в АЕЦ "Запорожие" след руска атака

Атака по пазар и спирка на градския транспорт

По данни на властите - под обстрел са попаднали местният пазар и спирка на обществения транспорт.

Русия атакува Херсон около 9 ч. сутринта, когато в Украйна се провеждаше общонационална минута мълчание в памет на загиналите украински войници в Деня на защитниците, съобщи Националната полиция.

Украйна освободи южния град Херсон от руска окупация през ноември 2022 г. Оттогава руските войски редовно атакуват града и близките райони по западния бряг на река Днепър. Русия незаконно анексира Херсонска област, макар да не контролира цялата ѝ територия - заедно с Донецка, Луганска и Запорожка област.

Още: Русия не спира да ухажва Иран. Угледар е следващата руска жертва (ОБЗОР - ВИДЕО)

Зеленски осъди нападението

"Руска атака в Херсон, точно в центъра на града, според хора, които са били на автобусната спирка в близост до централния пазар. Към този момент е известно, че са загинали шестима души. Изказвам съболезнования на всички роднини и приятели. Шестима души са ранени, на тях се оказва необходимата помощ", написа преди това президентът Володимир Зеленски (снимка 18+).

"Ежедневният руски терор, ежедневните опити за унищожаване на живота - всичко това може да бъде спряно. Трябва да постигнем надежден мир за нашата страна и народ. За тази цел украинската сила и решимостта на партньорите трябва да са по-големи от желанието на Путин да извършва терор. Натискът върху агресора, помощта за Украйна трябва да бъдат постоянни и всеобхватни. Благодаря на всички партньори, които ни помагат да защитим живота! Благодаря на всички, които защитават Украйна!", написа Зеленски.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес