Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на чуждестранните студенти в Унгария се е увеличил с две трети

28 май 2021, 10:34 часа • 1271 прочитания

Броят на чуждестранните студенти, обучаващи се в унгарски институции за висше образование, се е увеличил с повече от две трети от 2013 година насам благодарение на правителствената стратегия, насочена към укрепване на международната роля и отношенията на унгарските университети. Това заяви служител на Министерството на иновациите и технологиите, съобщава изданието Hungary Today.

Броят на чуждестранните студенти, записани в унгарските университети, се е покачил над 38 000 през учебната 2019/2020 г., близо до целта от 40 000 за 2023 г., определена от министъра на иновациите и технологиите Ласло Палкович през 2014 г., поясни държавният секретар Тамас Шанда, предаде БГНЕС.

Целта на правителството е унгарските университети да играят централна роля в научните изследвания, развитието и иновациите и да укрепват отношенията си с бизнеса и международните институции, допълни още Шанда.

Въпреки че пандемията спря нарастването на броя на чуждестранните студенти, обучаващи се в Унгария, премахването на ограничителните мерки може да ги привлече отново. Около половината чуждестранни студенти смятат, че диплома от университет в Унгария, ще бъде по-ценна от тази, която може да вземат в родните им страни, добави представителят на министерството.

Министерството подчерта и ролята на правителствената програма Stipendium Hungaricum, която отпуска стипендии за чуждестранни студенти, за привличането на млади хора за обучение в страната.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес