Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Русия се страхува от военни учения в Черно море

13 октомври 2024, 16:39 часа • 2702 прочитания

Русия изглежда се страхува от военни учения в Черно море. Това показва доклад на британското разузнаване за ситуацията в Украйна от 13 октомври 2024 г.

"По време на мащабното стратегическо учение ОКЕАН-24, проведено от руския флот, Русия вероятно е преувеличила броя на участващите кораби, като учението служи предимно за демонстрация на възможностите на флота на фона на продължаващата война", става ясно от доклада. 

„OКЕАН-24 вероятно беше опит за демонстриране на обхват и способности въпреки войната“, смятат от британското разузнаване. ОЩЕ: Русия атакува цивилен кораб с украинска пшеница: Зеленски показа СНИМКИ

Твърдението на руските медии

Междувременно обаче руските медии твърдят, че в учението участват над 400 кораба, 120 самолета, 7000 превозни средства и 90 000 души персонал, провеждащи операции в Баренцово, Балтийско, Средиземно и Каспийско море, както и в Тихия и Северния ледовит океан, пише "Укринформ".

Реалността

Всъщност ученията наистина са се провеждали в тези райони, но Русия почти сигурно е силно преувеличила тези цифри, защото в момента разполага само с около 300 кораба, които могат да участват.

"В Черно море не е имало активност на OКЕАН-24, много вероятно поради украинските атаки през първите шест месеца на 2024 г.“, съобщи британското разузнаване.

"Укринформ" съобщава, че от 10 до 16 септември 2024 г. Военноморският флот на Русия е провел мащабно стратегическо учение ОКЕАН-24, в което са участвали кораби на китайския флот, като Москва твърдеше, че руските военноморски сили са били ангажирани от Средиземно море до Тихия океан. ОЩЕ: "Ако Русия нападне Литва, ще ударим Санкт Петербург": Предупреждение от полски генерал

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес