Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брат ми полудя след смъртта на племенника ми, скачаше от лодката: Разказ на оцелелия в Охотско море (ВИДЕА, СНИМКИ)

15 октомври 2024, 16:18 часа • 992 прочитания

Единственият оцелял от тримата пътешественици в Охотско море, който бе спасен преди часове след като прекара 67 дни в открито море, разказа от болницата какво се е случило.

Припомняме, че Михаил Пичугин заедно с брат си и 15-годишният си племенник Иля се отправят с лодка тип катамаран на 9 август към Шантарските острови, за да наблюдават китовете. Там трябвало да ги чакат приятели. Внезапно извила се буря прави катамарана неуправляваем, моторът му угасва, те губят и котвата, което ги отнася още по-навътре в морето. Мъж бе спасен след 67 дни в Охотско море, двамата му спътници са загинали (ВИДЕА и СНИМКИ)

По думите на Пичугин тримата са се хранели с малкото хранителни запаси, които имали на лодката, главно грах, който размеквали с вода, за да имат за по-дълго време, опитвали се да ловят риба, събирали дъждовна вода. Първи от хипотермия и дехидратация загинал неговият племенник, който бил най-слаб физически. Сергей, братът на Михаил, загубил разсъдъка си от скръб по сина си, крещял и се опитвал да се хвърли от лодката. Михаил се опитвал да го удържа, топлел го с тялото си, хранел го насила, но нищо не помогнало.

Михаил разказва, че други лодки са минавали покрай тях, летели са хеликоптери, и двамата с брат му изхабяват над 10 сигнални ракети, но никой така и не ги забелязва. 

Иля умира на 18 септември, 10 дни по-късно и Сергей. Михаил разказва, че единственото, което му помогнало да оцелее, била мисълта, че майка му и дъщеря му го чакат у дома.

Михаил в момента е настанен в реанимация в тежко, но стабилно състояние, силно обезводнен, загубил 50 кг. След като се възстанови физически, с него ще работи и психолог.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес