Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борбата с корупцията в Украйна напомня на тази в България: Скандал с нов закон

19 юли 2024, 12:31 часа • 3449 прочитания

Сериозен скандал избухна в Украйна заради ново законодателство, което променя местния наказателен кодекс и дава нови възможности да се сключват споразумения при признаване на вина за корупция. Става въпрос за Закон за изменение на Наказателния кодекс на Украйна и Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна (законопроект № 11340), който мина на първо четене във Върховната рада (украинският парламент).

Какво точно отива към промяна

Чл. 53 от украинския наказателен кодекс се предлага да се допълни с разпоредби, предвиждащи за престъпления, свързани с корупция в Украйна, да се прилага глоба като допълнително наказание при сключване на споразумение за признаване на вина в случаите, когато налагането на глоба не е предвидено като възможност от украинския наказателен кодекс.

Още: Скандал с Антикорупционната комисия в Украйна и обвинения към дясната ръка на Зеленски

"Слугите на народа спасяват корумпираните"

Известният украински журналист Юрий Бутусов, който е създател на украинския онлайн медиен проект "Цензор.нет", избухна в профилите си в социалните мрежи. Бутусов е отявлен критик на украинския президент Володимир Зеленски от много години насам и използва всяка възможност за атака.

"Украински военни отиват на смърт за защита на държавата, а Слугите на народа в Киев (бел. ред. - партията „Слуга на народа“ беше създадена от Зеленски) вместо да спасяват войници гласуваха закона за... спасяване на корумпираните!", написа Бутусов в профила си във Фейсбук.

Украинският журналист е убеден – смисълът на новия закон ще е щом някой бъде арестуван по обвинение за корупция, то "поредният Слуга на народа" плаща, "става невинен и оправдан, а следствието няма повече да разследва нищо – кой го е подкупил, с кого е споделил подкупа. Всъщност разследването на подкупи бързо ще се ограничи до един депутат или държавен служител". Бутусов изтъква, че представители на украинските правоохранителни органи и украинската антикорупционна прокуратурата не са съгласни със сегашния вариант на законопроекта, гласуван на първо четене. "Няма дронове на фронта, държавата не купува, няма укрепления, няма боеприпаси, коли, хора и всичко. Умират десетки хора всеки ден. А арогантните злодеи под купола в Киев спасяват Зеленски и партията му от наказателни дела. Същевременно самият Зеленски говори зад граница, за да дадат повече пари западните партньори на Украйна", обвинява Бутусов.

Още: Оплаквания: Борбата с корупцията в Украйна е прикритие за държавен обир и терор

Подобно на Бутусов, украинският депутат Олександра Устинова (част от партия "Глас", която има само 20 депутати, а начело е музикантът Святослав Вакарчук) също разкритикува законопроекта. "Ако ви кажат депутатите, че не са знаели какво гласуват, лъжат – от трибуната помолих да не се приема този "боклук", защото, когато платиш глоба и излезеш сух от водата, пак можеш да поискаш подкуп (с надеждата този път да не те хванат)", написа Устинова в профила си във Фейсбук и гарнира думите си с видео от изказването си в украинския парламент:

Партията на Зеленски: Запада го иска

Председателят на парламентарната група на "Слуга на народа" Давид Арахамия публикува обяснение в официалния си канал в Телеграм. Според него, както е написан законопроектът, прокуратурата ще може, а няма да е задължена, да сключва споразумения за глоби при признаване на вина за корупция. Арахамия подчертава, че изобщо не било идея на украинските депутати да правят такива промени, въпросът бил повдигнат от "западните партньори" като част от ангажиментите по плана за оказване на помощ на Украйна. "Гласувахме варианта на законопроекта на украинското правителство, защото то е определено за преговарящ с ЕС по този план", добавя Арахамия.

"Окончателният вариант на проектозакона тепърва ще бъде оценяван от международни експерти. Ако гражданското общество смята този законопроект за държавна измяна, то има право и възможност да изложи своите аргументи пред представители на (западни) посолства и международни организации. Но съм сигурен, че всичко ще се изпипа преди второто четене, както се е случвало много пъти в подобни ситуации", уточнява Арахамия.

Още: Зеленски допусна сериозна грешка с корупцията. Идеята му не е добра

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес