Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Путин нарушава примирия - прекратяване на огъня ще донесе вреди

30 септември 2024, 14:34 часа • 830 прочитания

Подробностите за „плана за победа“ на украинския президент Володимир Зеленски не са оповестени публично, но украинският лидер неведнъж е заявявал - само силна Украйна може да принуди руския диктатор Владимир Путин да седне на масата за преговори.

Той е прав до известна степен. Докато Путин вярва, че може да надделее над западната подкрепа за Украйна, неговата война на изтощение ще продължи. Въпросът е как да променим изчисленията му, пише редакторският екип на Bloomberg в материал, в който аргументира тезата си, че прекратяването на огъня в Украйна сега може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Всеки правилно мислещ човек иска край на сраженията. Войната доведе до стотици хиляди жертви, масово разселване и унищожаване на имущество и инфраструктура. Тя създаде нова геополитическа нестабилност и разруши икономиката, която служи като световен доставчик на основни стоки. Импулсът да се приемат условията на Путин, да се спре кръвопролитието и да се предотврати по-нататъшна ескалация, е разбираем. Но възможно ли е такова споразумение?

Още: Зеленски ще разкрие пред украинците само части от плана за победа

Путин не е искрен за мира: Рисковете пред Украйна

От време на време Путин демонстрира интерес към преговорите, но цената, която предлага - Украйна да се откаже от претенциите си към четирите незаконно анексирани от него региона, плюс Крим, и да се откаже от надеждите си за членство в НАТО - издава неговата неискреност. Напротив, цялата икономика на Русия е преориентирана към войната, Москва продължава да купува оръжия и технологии от съюзниците си, а заявената от Путин цел остава същата: Украйна трябва да бъде сведена до руски васал.

Още: Трилиони рубли за война в Украйна: Русия увеличава още военните си разходи

Колкото и желателно да е едно прекратяване на огъня, то би довело до огромни рискове за Украйна. От една страна, паузата би дала на руската армия време да набере заместници на около 30 000 войници, които губи всеки месец, да планира нова мобилизация, да отстрани оперативните недостатъци и да попълни оръжейните си запаси. Путин вероятно ще използва подобно примирие, за да планира още атаки, както е правил многократно в миналото, включително след предишното си нахлуване в Украйна през 2014 г.

Още: Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

В допълнение към този риск, една пауза може да застраши международната подкрепа за Украйна, което ще затрудни още повече защитата ѝ срещу една съживена Русия. Много от западните съюзници вече търсят повод да пренасочат средства от Киев към вътрешните си нужди. Например Германия планира дълбоки съкращения на помощта в бюджета за следващата година.

Снимка: Kremlin.ru

Путин отдавна е заложил на това, че Западът ще се умори да подкрепя Украйна, че руската общественост ще остане пасивна и че армията му е достатъчно добре финансирана, за да продължи борбата. Едно погрешно прекратяване на огъня може да увеличи вероятността всички тези залози да се оправдаят. И да остави както Украйна, така и Запада в по-лошо положение, когато военните действия се възобновят.

Какво да стори Западът?

Следователно целта на САЩ и техните съюзници трябва да бъде да гарантират, че Украйна разполага с максимален лост за преговори, преди да започне тези преговори, смятат от Bloomberg.

Още: Комисия в САЩ поиска нова стратегия спрямо Русия: "Да изоставим статуквото от Студената война"

Като начало Западът трябва да признае, че всяко значимо намаляване на финансирането сега няма да сложи край на войната - то ще окуражи Путин. Западните сили трябва да продължат да укрепват капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна, да увеличат доставките на боеприпаси и други оръжия и да премахнат повечето ограничения за използването на ракети с голям обсег. Само подобни съгласувани усилия могат да променят изчисленията на Путин за вредите и ползите.

След това съюзниците трябва да се споразумеят за надеждна гаранция за сигурността на Украйна. Това не е лесна задача, а и НАТО, по обясними причини, не желае да разшири явната си защита към държава, която не е член на съюза. Възможно е да се наложи да се проявят нюанси и двусмислие. Но трябва да бъде обсъден колективен ангажимент, изричен или не, за защита на районите, които в момента са под украински контрол, за да се възпре по-нататъшна агресия.

Още: Путин чертае ядрена червена линия за Запада

По време на кървавото си управление Путин винаги е бил готов да нарушава примирия и споразумения и да се отмята от думата си, когато вижда стратегическа полза от това. Има всички основания да се смята, че и този път той ще постъпи по същия начин. Без подходящи предпазни мерки прекратяването на огъня няма да сложи край на войната, няма да спаси човешки животи и няма да бъде от полза за обикновените украинци, пише Bloomberg. Напротив, би довело до обратното.

Източник: Bloomberg

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес