Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близък до Путин президент е поръчал убийство на казахстански опозиционер в Киев? (СНИМКИ)

21 юни 2024, 14:23 часа

Полицията в Украйна показа снимки на заподозрените за опита за убийство на казахстанския опозиционен журналист и активист Айдос Садиков. Той бе прострелян в автомобила си в Киев, докато бе в колата заедно със съпругата си на 18 юни: Опозиционер от Казахстан оцеля след опит за покушение в Киев.

Реклама

Служителите на правоохранителните органи отбелязаха, че двамата заподозрени са на 33 и на 36 години. Те са били информирани задочно и сега са обявени за международно издирване.

Опитът за убийство беше извършен на 18 юни в Шевченковския район на украинската столица. В резултат на огнестрелна рана в главата мъжът бе откаран в реанимация в тежко състояние, където остава и в момента.

Съпругата му посочи кой е поръчителят

Съпругата на Айдос Садиков - Наталия - по-рано днес заяви, че украинската полиция е открила извършителите на покушението.

Според нея наемниците, които са се подготвяли да убият Садиков, имат казахстанско гражданство. Единият от тях се оказва служител на регионалното управление на вътрешните работи на Казахстан и професионален стрелец, твърди тя.

Преди това Наталия заяви, че смята президента на Казахстан - Касим-Жомарт Токаев - за поръчител на покушението. Той поддържа партньорски отношения с руския диктатор Владимир Путин.

Още: Президентът на Казахстан хвали Русия, но руската телевизия спира в Казахстан

Историята на Айдос Садиков

Айдос Садиков и съпругата му Наталия Садикова са избягали от Казахстан и през 2014 г. са получили политическо убежище в Украйна. Двойката основава канала Base в YouTube, който е критичен към казахстанското правителство и олигарсите и има над 1 милион абонати.

До 2010 г. Садиков е лидер на един от клоновете на опозиционната партия "Азат" в Казахстан. След това основава движението "Гастат" и организира акции в защита на гражданските и политическите права, според Радио "Свободна Европа".

Казахстанският съд осъжда активиста на две години затвор за "оказване на съпротива на полицията", а двойката нарича делото политически мотивирано.

Айдос и Наталия Садикови са обявени за издирване в Казахстан през октомври 2023 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес