Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 700 хиляди руснаци са избягали от Русия от началото на войната и не са се върнали

16 юли 2024, 15:42 часа • 1822 прочитания

Около 700 хиляди руснаци са напуснали Русия след началото на войната й срещу Украйна и старта на мобилизацията и не са се върнали. Това показва проучване на The Bell, по време на което изданието е събрало данни от миграционните и статистическите власти на почти 70 държави.

Най-много руснаци от 2022 г. насам са се преместили в страни, за които не се искат визи - Армения (110 хиляди души), Казахстан (80 хиляди), Грузия (74 хиляди). В САЩ са заминали ​​около 48 хиляди руснаци, повечето от които са подали молба за убежище. В Израел са отишли около 80 хиляди руснаци чрез програмата за репатриране.

От европейските страни руснаците най-често са избирали Германия (36 хиляди), Латвия (18 хиляди), Испания (16 хиляди) и Нидерландия (12 хиляди). Извън Европейския съюз предпочитана от тях е била Сърбия (30 хиляди). 

Още: 34% от руснаците одобряват ядрен удар срещу Украйна

През 2022 г. Турция също беше една от популярните дестинации, но след това руснаците започнаха да я напускат, тъй като турските власти отказаха да подновят разрешенията им за пребиваване. Въпреки това според данните от юли броят на руснаците с разрешение за пребиваване в Турция се е увеличил с 28 хиляди спрямо началото на 2022 г.

Данните обаче едва и са точни, защото има европейски държави, които не дават статистика за новодошлите руснаци - например Гърция и Кипър, както и азиатски държави - Тайланд, Индонезия, а също и Азербайджан. Португалия пък не е обновявала статистиката си за руските емигранти от 2022 година насам. Въпреки това, дори 700 000 означава най-голямото руско преселение зад граница от разпадането на СССР насам - 0,5% от руското население сега.

Още: Норвегия затваря границата си за руски туристи

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес