Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BILD: Украйна е в катастрофална ситуация с резервните части за западната артилерия (ВИДЕО)

10 септември 2024, 13:22 часа • 2878 прочитания

Самоходните артилерийски установки са една от най-важните оръжейни системи на украинските отбранителни сили на фронта, но поради липса на резервни части и невъзможност за извършване на ремонт значителен брой от тях са неизползваеми, алармира германският таблоид BILD.

Още: Стратегията на САЩ за Украйна: Белият дом представи доклад на Конгреса

Цевите трябва да се сменят, но няма достатъчно

Украинските войници се оплакват от недостиг на резервни части за вече доставените системи. По данни на изданието - значителна част от доставените от Германия, Нидерландия и Италия самоходни оръдия в момента не работят поради износване.

Двама командири на украински артилерийски части разказват пред BILD, че ситуацията с резервните части е "катастрофална", а самоходните оръдия се износват много бързо поради интензивната им употреба, особено цевите. При изстрелването на артилерийски снаряди, върху цевта действат огромни сили и те трябва да се сменят след определен брой изстрели, тъй като системата става по-малко точна.

„След известно време забелязахме необходимостта от смяна на цевите. Но подмяната става бавно - отчасти защото няма достатъчно резервни части“, казва един от артилеристите.

Още: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Още проблеми

В момента Германия доставя малък брой цеви, за да направи отново годни за бойни действия поне някои от украинските самоходни оръдия, които досега са били извън строя. Само че според украинските артилеристи отработените цеви не са единственият проблем.

Други елементи на някои от самоходните гаубици също трябва да бъдат заменени, но снабдяването с резервни части се бави.

„Абсурдно е, че в момента повече оръжейни системи са извън строя поради липса на резервни части, отколкото поради вражески огън“, казва Маркус Фабер, който е председател на Комисията по отбрана в германския Бундестаг. Въпреки че тази година ще бъдат доставени още самоходни гаубици, ако навреме Украйна бе получила достатъчно резервни части, сега тя щеше да разполага с повече системи за отбрана, добавя той.

Още: Украйна е разработила своя прецизна управляема бомба (ВИДЕО)

Германия, в сътрудничество с Дания и Нидерландия, се подготвя да предаде 77 основни бойни танка Leopard 1A5 на украинската армия. Киев ще получи допълнително 12 гаубици Panzerhaubitze 2000 за 150 млн. евро. Шест машини ще бъдат изпратени на Украйна тази година, а други шест - през следващата.

Норвежкото правителство е подписало споразумение за прехвърляне на производството на артилерия в Украйна и за подпомагане на плащането за нея. Ако Украйна произвежда гаубици и снаряди от западен тип на своя територия, тя ще се освободи от пълната зависимост от съюзниците си по отношение на най-важната си огнева мощ, пише УНИАН.

Украйна е удвоила производството на оръжие

Украйна е увеличила производството си на оръжия тази година, заяви министър-председателят Денис Шмигал, цитиран от AFP. "През първите осем месеца на 2024 г. сме удвоили производството на оръжия в сравнение с 2023 г. Постигаме напредък. Производството на безпилотни летателни апарати продължава да расте", предава думите му БГНЕС.

"Украйна планира да произведе над един милион дрона до края на годината", добави Шмигал.

Още: Седем големи пакета военна помощ за Украйна: Кой какво обеща в "Рамщайн"? (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес