Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BILD: Ограниченията за използване на западни оръжия връзват ръцете на Украйна

28 май 2024, 19:23 часа

„Това е като боксов мач, в който на боеца едната ръка е вързана зад гърба.“ Така украински офицер описва пред германския таблоид BILD забраната за използване на западни оръжия за отговор на атаки от руска територия.

Реклама

В своя статия изданието посочва, че западното изискване оръжията на НАТО да не се използват в или над Русия, е огромна спънка за Украйна - особено в битката за Харков. Има и информация, че Украйна веднъж е използвала ПВО система Patriot от Германия по свое усмотрение, на което Берлин и Вашингтон са реагирали рязко и друг такъв случай не е имало. Още: Русия събира нова военна групировка на границата ни: Зеленски с обръщение към света от Харков (ВИДЕО)

Право на ответни действия

Германската медия цитира украински войник, който е написал в социалната мрежа Х следното: „От 6:00 сутринта до 15:00 часа руснаците изстрелваха между 6 и 12 артилерийски снаряда ВСЯКА минута. Всяка минута без прекъсване. Цялата им артилерия е в Русия. Стрелят навсякъде и изгарят всичко: села, Вовчанск, гори. Но не можем да отвърнем на огъня от безопасно разстояние с артилерията, доставена от САЩ и другите.“

Излиза, че Русия бомбардира района на Харков с хиляди ракети всеки ден, но Украйна не трябва да отвръща на огъня, използвайки западни снаряди. Още: Посред бял ден: Руснаците удариха хипермаркет в Харков, има загинали и ранени (ВИДЕА)

Същото е и с въздушните удари

Нещата изглеждат също толкова мрачни за Украйна, когато става въпрос за въздушни удари, посочва изданието. На теория повечето използвани руски въздушни бази биха били в обхвата на оръжията, които Киев получи от западните страни, но всички тези оръжия не трябва да се използват за унищожаване на руските терористични самолети на земята.

На Украйна също не е позволено да използва западна противовъздушна отбрана срещу атакуващи руски самолети - тя трябва да изчака, докато бомбардировачите пуснат своите крилати ракети и те вече са над украинска територия, за да се бият с тях.

По информация на BILD украинската армия е използвала система „Пейтриът“ от Германия поне веднъж, за да предприеме действия. Реакцията: гневни обаждания от Берлин и Вашингтон и заплахи за спиране на доставките на противовъздушни ракети, ако подобен инцидент се повтори. Още: Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Раздвижване сред западните лидери

Няколко държавни глави, включително шведски, казаха през последните дни, че техните оръжия вече могат да бъдат използвани срещу руски цели, припомня BILD. Много от засегнатите оръжия обаче стрелят с американски гранати - а САЩ, заедно с Германия, са против подобно използване.

В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че „трябва да преосмислим тези ограничения, защото с твърде много ограничения връзваме ръцете на украинските въоръжени сили“.

По думите му правото на самоотбрана включва правото да се атакуват законни военни цели извън Украйна. И това ясно се вижда в боевете в района на Харков, защото руските сили са на руска територия и атакуват украинска територия на границата. Още: Трупове във Вовчанск: Русия стреля по цивилни, докато тече евакуация

Позицията на Германия, от друга страна, остава непроменена и следователно може само да угоди на Кремъл, пише BILD. Канцлерът Олаф Шолц каза в Берлин през уикенда, че има „ясни правила, които са били договорени с Украйна и които работят“ за доставките на германско оръжие. Крайната цел за Шолц не е украинска победа срещу агресора Русия, а по-скоро „да не допусне тя да се превърне в голяма война“, обобщава изданието.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес