Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

31 май 2024, 12:22 часа
Реклама

Федералното правителство на Германия разреши най-после на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия.

Взетото решение е в резултат на зачестили в последно време руски атаки в граничната зона на Харковска област, съобщи SPIEGEL. Киев отдавна настоява да му бъде позволено да стреля по руска територия със западни оръжия, за да може да атакува руски военни обекти директно отвъд границата.

Германия се е съгласила с доводите на Украйна. "Оръжията, които доставяме, трябва да бъдат използвани в съответствие с международното право", уточнява правителственият говорител Щефан Хебещрайт, цитиран от изданието.

Още: Германският военен министър: Обмисляме да разрешим на Киев да използва германско оръжие в Русия 

През последните седмици Русия подготви, координира и извърши атаки от позиции, намиращи се в непосредствената съседна руска гранична зона, като атаките бяха насочени по-конкретно срещу Харковска област. "Заедно сме убедени, че Украйна има право съгласно международното право да се защитава срещу тези атаки", каза Хебещрайт.

По-рано в днешния ден на съвместна пресконференция в Одеса с украинския си колега Рустем Умеров германският министър на отбраната Борис Писториус обеща, че страната му ще разгледа въпроса относно разрешението за Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия.

Досега Берлин не желаеше да позволи на Украйна да използва германски оръжия за нанасяне на удари по руски цели от страх да не ескалира конфликта. Но тъй като украинските сили са подложени на все по-голям натиск, украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да предоставят на украинската армия повече свобода как да използва доставените оръжия.

Още: Германия обяви, че Украйна е изпълнила условията за преговори за присъединяване към ЕС

Въпросът беше на дневен ред и по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Германия по-рано през седмицата.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес