Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия призова страните от ЕС: Да отнемем правото на глас на Унгария

03 юни 2024, 17:16 часа
Реклама

Белгия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, призова страните от блока да се задействат по активно с цел отнемане на правото на глас на Унгария. Будапеща ще поеме председателството от 1 юли 2024 г.

Още: Виктор Орбан не смята, че Русия ще нападне НАТО

„Имаме Европа, която трудно върви напред, като за съжаление някои държави - и по-специално една държава - все повече възприемат отношение на сделки, блокиране и налагане на вето“, заяви в интервю за Politico белгийският външен министър Хаджа Лахбиб.

Думите ѝ са насочени именно към Унгария, която постоянно блокира пакети на ЕС за Украйна, налага вето на санкции срещу Русия и поддържа реторика, по-близка до тази на Москва, отколкото на Брюксел.

Още: "Защо Русия не е поканена?": Унгария може да се откаже от форума за мир в Украйна

Задействане на чл.7 грози Орбан

Лахбиб настоява за придвижване на процедурата за порицание на Будапеща по член 7 от Договора за Европейския съюз - крайна мярка, която може да доведе до спиране на правото на глас на дадена държава в Съвета на ЕС, ако съответната страна "сериозно и непрекъснато нарушава принципите, на които се основава ЕС".

Още: Вучич: Ще издигна паметник на Орбан

„Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения - да стигнем до края на член 7, да активираме член 7, който предвижда прекратяване на правото на вето“, каза тя, цитирана от Politico.

През 2018 г. Европейският парламент задейства първата фаза на процедурата по член 7 срещу Унгария, но процесът е в застой. Следващата стъпка от тази процедура често се нарича „ядрена опция“, тъй като предвижда най-сериозните политически санкции, които блокът може да наложи на държава членка - спиране на правото на глас по решения на ЕС.

Снимка: Виктор Орбан, Getty Images

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

Будапеща е следващият ротационен председател

Унгария ще поеме председателството на Съвета на ЕС през юли, което ще даде на Будапеща повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на ЕС в продължение на шест месеца. Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан продължава да възпрепятства вземането на решения на ЕС по важни въпроси - от военната помощ за Украйна, през санкциите срещу Русия, до предприемането на следващата стъпка за членство на Киев в блока.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

„Това е моментът на истината“, смята Лахбиб. „Или ще се изправим пред отговорностите си, което изисква политическа смелост и воля, или ще въведем механизми, които не работят. И така, трябва да изберем. Ако стигнем докрай с този механизъм, той трябва да работи. Ако той не работи, трябва да го реформираме. Това е бъдещето на Европейския съюз", заяви белгийският топ дипломат относно чл. 7.

Още: Четири страни: Германия не ни позволява да прекратим зависимостта си от руския газ

Европейският парламент и Германия поставиха под въпрос способността на Будапеща да оглави Съвета на ЕС от 1 юли, но Лахбиб заяви, че Белгия настоява Унгария да заеме предвидения си мандат.

„Това е и напомняне, че да си член на Европейския съюз, означава да уважаваш ценностите, да имаш права, да имаш достъп до фондове, да си част от единния пазар, да уважаваш ценностите на свободата, свободата на изразяване и независимостта на съдебната система“, каза тя. „Ето защо Унгария сега е в процедура по член 7 и е все по-изолирана“.

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

След като в края на май Брюксел прекрати подобно дело срещу Полша, Унгария е единствената страна от ЕС, изправена пред този вид санкция.

„Основната грижа на Унгария сега е да задържи ЕС извън войната в съседство. Ако войната стигне до ЕС, тогава член 7 ще бъде най-малкият ни проблем", заяви говорител на Постоянното представителство на Будапеща в ЕС.

Още: Борел за унгарския блокаж: Всяко отлагане на помощта за Украйна се измерва в човешки животи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес