Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус влезе в ШОС: Путин гради "евразийска структура за сигурност"

04 юли 2024, 12:25 часа
Реклама

Още един основен съюзник на Русия официално стана член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Беларус влезе в организацията и става 10-ата страна в нея.

Минск се присъедини към Русия, Китай, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан, Индия и Пакистан. Досега Беларус беше наблюдателка в ШОС заедно с Иран, Монголия и Афганистан.

Още: Украинската армия ще освободи Беларус за 3 дни: Бивш руски вицепремиер (ВИДЕО)

Решението беше обявено от ШОС по повод срещата на върха, която се провежда в казахстанската столица Астана. Там са руският диктатор Владимир Путин, китайският президент Си Дзинпин, турският държавен глава Реджеп Ердоган и др. Те проведоха помежду си двустранни срещи и за пореден път се обявиха за "многополюсен свят".

Още: ЕС удря Беларус с нови санкции

Снимка: Getty Images

Путин иска "евразийска архитектура на сигурността"

Путин използва съществуващите международни организации с евразийска насоченост и под руско ръководство като крайъгълен камък за предложената от него нова алтернативна "евразийска архитектура на сигурността", написа в анализа си днес американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) и даде ШОС като един от примерите.

Още: Самоуби се бивш посланик на Беларус в Германия, бил обект на разследване от КГБ

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов заяви по време на срещата на министрите на отбраната от Общността на независимите държави (ОНД) на 3 юли, че обявената наскоро от Путин "евразийска структура за сигурност" ще обхваща "всички сфери на дейност" и е "отворена за всички евразийски държави без изключение".

Белоусов подчерта значението на руско-беларуската съюзна държава, Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), Евразийския икономически съюз (ЕАИС), ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в създаването на тази нова структура за сигурност.

Преди това, на 21 юни, Путин подчерта, че Русия иска да обсъжда въпросите на евразийската сигурност с тези международни организации и БРИКС.

Още: 700 км отбранителна линия по границата на ЕС с Русия и Беларус: Призив от 4 държави

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес