Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус свали руски дрон клас "Шахед" - данни от мониторингов канал

29 август 2024, 11:18 часа • 10067 прочитания

За пръв път Беларус използва военна авиация, за да свали руски дрон-камикадзе клас "Шахед". Това е станало тази нощ, твърди проектът "Беларуски гаюн" в официалния си канал в Телеграм.

И тази нощ Украйна беше цел на масирана руска атака с дронове клас "Шахед". Един от тях обаче е влязъл на беларуска територия, в района на Елски, към 03:30 часа сутринта. Потвърждение за навлизането на дрона дава специализиран украински телеграм канал, който следи въздушни опасности - ТУК!

Още: Поредна нощ на дронове в Украйна, но без големи щети (ВИДЕО)

"Беларуски гаюн" твърди, че 20 минути изтребител на беларуските ВВС е преследвал дрона и около 03:55 часа в Елски район на Гомелска област са се чули два взрива и е видяна ярка светлина в небето - това са характерните за сваляне на дрон признаци. Гомелска област е точно областта, от която може да се очаква сухопътна атака към Украйна предвид скорошно изказване на беларуския диктатор Александър Лукашенко за разполагане на военни части там: Нови фронтове в Украйна: Кулминацията настъпва? (ОБЗОР - ВИДЕО)

"Това е може би първият регистриран случай, когато изтребител на беларуските ВВС се опита да унищожи реална военна цел в небето - руски дрон камикадзе тип "Шахед", коментира мониторинговият канал.

Не е изненадващо

Напоследък украинските ВВС редовно съобщават в официалните си сводки за отклонили се руски дронове клас "Шахед" към Беларус при големи руски въздушни атаки към Украйна. Дотук данните са за единични бройки.

Още: Нощ на дронове: Украйна преживя и епилога на най-мощната руска атака досега (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес