Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус прати още войски и самолети на границата с Украйна

20 август 2024, 10:22 часа • 882 прочитания

На 19 август Беларус разположи допълнителни войски и самолети за противовъздушна отбрана на границата си с Украйна. Това съобщи командирът на беларуските сили за противовъздушна отбрана генерал-майор Андрей Лукянович.

Съобщението идва малко след като беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви, че е изпратил една трета от армията на страната на границата това лято. Той каза, че струпването на войски по границата е резултат от "недоразумение" между Беларус и Украйна.

Още: Клати му се столът: Лукашенко подготвял хората за оттеглянето си

Минск мести и ракети по границата

Говорейки по националната телевизия, Лукянович заяви, че освен самолети, беларуските военни са преместили към границата зенитни ракети и радиотехнически части. Той посочи, цитиран от Kyiv Independent, че това е значително увеличение на граничните войски.

Снимка: Getty Images

Защо Лукашенко праща войски там?

На 9 август Лукашенко нареди допълнителни войски на границата след съобщения, че беларуската противовъздушна отбрана е свалила множество въздушни цели от Украйна. Той твърдеше, че ставало дума за украински дронове, въпреки че мониторинговата група "Беларуски хаджун" оспори това твърдение и нарече обвинението „глупост“.

Още: Беларус на тръни: Руски дронове се отклоняват от Украйна и нахлуват в нейното небе

На 11 август Държавната гранична служба на Украйна съобщи, че въпреки заповедта на Лукашенко по границата с Беларус няма признаци на подкрепления.

Киев не е потвърдил твърденията на Лукянович за допълнителни беларуски войски и оръжия по границата.

Още: Лукашенко: Да седнем на масата за преговори и да сложим край на тази кавгичка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес