BBC: Жалби и протест в Москва заради принудително вземане на наборници

5161
BBC: Жалби и протест в Москва заради принудително вземане на наборници
Снимка: Getty Images

Роднини и приятели на наборниците, които бяха задържани по улиците на столицата и отведени в сборния пункт на ул. "Угрешская", въпреки че са поискали отсрочка по здравословни причини, дойдоха в една от московските военни служби с искане за среща с военния комисар на града. Така започва материал на руската служба на BBC, който обръща внимание на следното - десетки наборници, обявени уж за негодни за служба, биват отново "прибирани" в редиците на руската армия. Ясно защо - войната в Украйна отдавна не се развива по първоначалния план "Киев за 3 дни" на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

"От 25 до 26 май момчетата бяха изведени посред нощ, без да бъдат оформени документите, които е трябвало да бъдат оформени по заповед. В момента единственият шанс [да си ги върнем] е да обжалваме решението на наборната комисия, което беше издадено в Единния наборен пункт", заяви адвокат Людмила Трифонова, цитирана от руския информационен телеграм канал "Осторожно, новости": От "за Родината" до "ама защо сме пушечно месо": Руската армия в Украйна (ВИДЕО)

BBC прави и своеобразен обзор:

Миналата седмица руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA съобщи, че на сборния пункт на "Угрешская" незаконно се държат най-малко 15 наборници, половината от които вече са преминали медицински преглед и са назначени във военни части.

Телеграм каналът на антивоенния проект "Идите лесом" (етикиран като "чуждестранен агент" в Русия) написа, че десетки наборници са задържани насила на "Угрешская". Информацията на канала е, че това се случва от две седмици. "Идите лесом" разказа историята на млад московчанин, който "един ден беше отведен в Угрешская", когато отишъл в Министерството на вътрешните работи да подаде сигнал за изчезналия му паспорт. Въпреки диагнозата хипертония, той е изпратен без допълнително изследване в поделение в Кисловодск.

Още: Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

"Медиазона" - руско издание, също посочено като "чуждестранен агент", обяви, че роднините на наборниците, държани в наборния център, дежурят денонощно на пункта на улица "Угрешская", написали са изявления до прокуратурата, но въпреки това наборниците са откарани във военно поделение.

Руското изданието "Важни истории" (обявено за нежелана организация и чуждестранен агент в Русия) подчертава, че е станало по-лесно незаконно да бъдат прибирани млади хора в армията благодарение на Единния наборен пункт на ул. "Угрешская" в Москва.

Единният наборен пункт замени районните военни служби. "Важни истории", позовавайки се на адвокат от коалиция "Зов към съвестта", отбелязва, че лекарите в Единния наборен пункт често пренебрегват заболяванията, които по закон са основание за освобождаване от служба.

Русия търси наемници от Африка

В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) е цитирана информация на Главното разузнавателно управление на Украйна - че Русия предлага по 2200 долара месечно и еднократен бонус от 2000 долара, за да намери наемници от Уганда, Бурунди и Демократична република Конго. Сред "примамките" е и руски паспорт за съгласилите се и техните семейства, както и здравно осигуряване.

Още: Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

Свирепи бури се разразиха във Франция и Швейцария, има загинали

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Кипър ще се бори срещу незаконните сметища

"Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Франция гласува за парламент

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа