Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BBC: ЧВК "Вагнер" продължава да набира нови членове в Русия дори след бунта

30 юни 2023, 10:36 часа • 5526 прочитания

Частната военна компания "Вагнер" продължава да набира нови членове в руски градове въпреки неуспешния поход на наемниците на Евгений Пригожин към Москва от миналата събота. Това съобщи BBC на 29 юни, след като журналистите се обърнаха към служители на няколко от центровете за набиране на персонал.

Отговорът от отсрещната страна е - "нищо не се е променило". Никой не вярва, че групировката е разпусната.

Новите договори не се подписват с Министерството на отбраната на Русия, а със самата групировка, пише BBC.

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин започна въоръжено въстание срещу руското правителство на 23 юни. Неговите наемници окупираха градовете Ростов и Воронеж, като стигнаха на 200 км от Москва с искане за оставките на военния министър Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб на армията Валерий Герасимов. В крайна сметка се намеси беларуският диктатор Александър Лукашенко и наемниците прекратиха внезапно бунта - с уговорката Пригожин да отиде с част от "Вагнер" в Беларус.

ОЩЕ: На масата на големия военен покер Лукашенко вече може да надцаква: Георги Папакочев в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Руският диктатор Владимир Путин заяви в обръщението си от 26 юни, че на хората от "Вагнер" ще бъде позволено или да се пенсионират, или да заминат за Беларус, или да подпишат договори с Министерството на отбраната на Русия. Това предполага, че военната компания няма да продължи да работи в Руската федерация по същия начин, както преди.

В днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) пише, че Кремъл може би възнамерява да поеме официален контрол върху ЧВК "Вагнер".

Различни руски източници съобщиха обаче, че редица центрове за набиране на персонал на "Вагнер" са отворили отново след прекъсването на работата през уикенда.

Междувременно Министерството на отбраната на САЩ продължава да наблюдава наемници от "Вагнер" в контролираните от Русия региони на Украйна, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър пред репортери на 29 юни.

Райдър каза, че "в момента е твърде рано да се каже" в какъв капацитет ще действа "Вагнер" по време на войната.

Кирило Буданов - началникът на военното разузнаване на Украйна, заяви вчера, че макар някои отряди на "Вагнер" да остават в окупираните региони, наемниците вече няма да се сражават във войната срещу Украйна.

ОЩЕ: Руско признание за убити и унищожена техника при Антоновския мост. Ще има ли далекобойни ракети от САЩ за Киев?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес