Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън е разрешил на Украйна да нанася удари на руска територия с американски оръжия?

30 май 2024, 23:20 часа
Реклама

Администрацията на Джо Байдън тихомълком е дала разрешение на Украйна да нанася удари на територията на Русия, но само близо до района на Харков, с помощта на предоставени от САЩ оръжия. Това казаха за Politico двама американски служители и други двама неназовани източници, запознати с решението. Материали със същото твърдение публикуваха The New York Times и The Washington Post. Ако информацията е вярна, то това ще счита за голям обрат в позицията на Вашингтон, който ще помогне на Украйна да защити по-добре вторият по големина град в страната.

Още: Паметно: Руснаци стрелят по свои, украинците се наслаждават от дрон (ВИДЕО)

„Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна е в състояние да използва оръжия на САЩ за целите на отговора в Харков, така че Киев да може да отвърне на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят“, каза американски служител, добавяйки, че политиката за разрешаването на удари на далечни разстояния вътре в Русия „не се е променило“. Украйна поиска от САЩ да направят тази промяна в политиката едва след като руската офанзива срещу Харков започна този месец, припомня служителят.

Още: Германия за Украйна: Нов пакет военна помощ на стойност 500 млн. евро

През последните няколко дни САЩ взеха решение да позволят на Украйна „гъвкавост“, за да се защити от атаки по границата близо до Харков, каза вторият американски служител. Всъщност, Украйна вече може да използва осигурени от Америка оръжия, като ракети и ракетни установки, за да сваля изстреляни към Харков руски ракети срещу войски, струпващи се на руската граница близо до града. Същото важи и за руски бомбардировачи, изстрелващи ракети по украинска територия. Но длъжностното лице каза, че Украйна не може да използва тези оръжия, за да нанася удари по гражданска инфраструктура или да изстрелва ракети с голям обсег, като армейската тактическа ракетна система ATACMS, за да поразява военни цели дълбоко в Русия.

Обрат в позицията

Това е ключова промяна, като първоначалната позиция на администрацията бе, че тя ще ескалира войната чрез по-пряко включване на САЩ в битката. Но влошаващите се условия за Украйна на бойното поле – а именно напредъкът на Русия и подобрената позиция в Харков – накараха президента Байдън да промени решението си. За момента Съветът за национална сигурност не е коментирал информацията пред Politico.

Администрацията на Байдън намекна, че решението е взето тайно или предстои през следващите дни. В сряда държавният секретар Антъни Блинкен, който подкрепя премахването на ограниченията, стана първият американски служител, който публично намекна, че Байдън може да промени курса и да позволи подобни удари, като уточни пред репортери, че политиката на САЩ спрямо Украйна ще се развива според нуждите на Киев. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби по-късно не изключи потенциална промяна.

Още: Още помощ за Украйна: Литва дава мобилни радари за въздушното пространство

Тези съобщения дойдоха, след като висши съюзници на САЩ, като Обединеното кралство и Франция, вече обявиха, че Украйна трябва да има правото да атакува военни цели във вътрешността на Русия, използвайки западни оръжия. Законодателите от двете партии също подкрепиха хода публично, докато висши военни на САЩ информираха Конгреса при закрити врати, че облекчаването на ограничението може да има „военна цена“, припомня Politico.

Някои служители са загрижени, че при атаките на руска територия със собствени дронове, Украйна е поразила военни цели, които не са свързани с руската инвазия. САЩ категорично заявиха, че Киев трябва да използва американски оръжия само за пряко поразяване на руски военни обекти, използвани за нахлуването в Украйна, но не и по цивилна инфраструктура.

Още: Столтенберг в Прага: Време е да се преразгледат ограниченията към Украйна за удари по руска територия

Украински официални лица настояваха администрацията на Байдън да промени политиката си, откакто Русия започна офанзивата си срещу Харков. Седмици наред те казваха, че невъзможността да се атакуват позициите на руските войски отвъд границата усложнява защитата на Украйна на Харков и страната като цяло.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес