Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабиш готов до края на живота си да доказва, че не е бил агент на ДС

13 февруари 2018, 20:49 часа • 964 прочитания

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, словак по произход, обвинен от словашки съд в сътрудничество с Държавна сигурност на социалистическа Чехословакия, заяви, че е готов, ако трябва, до края на живота си да доказва обратното.

„Готов съм да доказвам истината до смъртта си”, подчерта Бабиш. „Никога нищо не съм подписвал и никога не съм сътрудничил (на спецсблужбите на ЧССР)”.

Братиславският окръжен съд отхвърли жалбата на Бабиш, срещу незаконното му обявяване за информатор в архивите на Държавна сигурност на ЧССР, предаде ТАСС.

В документите на комунистическите спецслужби, които се пазят в словашкия Институт за национална памет, чешкият премиер фигурира с псевдоним „Буреш”.

„Моите юристи са готови да съдят МВР на Словакия и Словашката информационна служба (контраразузнаването). Може да се обърнем и към Европейския съд за човешки права”, каза Бабиш.

Той посочи, че досега недостоверни сведения за сътрудничество с чехословашките спец служби са съсипали кариерата и репутацията на „стотици граждани”.

Същевременно обаче, Бабиш не изключва да е имал случайни контакти със служители на Държавна сигурност докато е работил във външнотърговски организации на ЧССР.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес