Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрийският топ дипломат с изказване за Русия, което никак няма да се хареса на ЕС

21 август 2023, 17:58 часа • 7568 прочитания
Реклама

Страните от Европа не могат да изолират Русия вечно и да прекъснат диалога с Москва. Това каза австрийският външен министър Александър Шаленберг по време на събитие в Международния университет „Менендес Пелайо" в Испания.

Той спомена това във връзка с темата за създаване на европейска архитектура за сигурност след края на войната в Украйна.

„Не можем да неглижираме Русия, не можем да прекратим диалога с нея", предава думите на дипломата руската държавна информационна агенция ТАСС. „Ако го направим, вероятно ще изключим от системата и Централна Азия, и Южен Кавказ", добави Шаленберг, цитиран от БГНЕС.

Още: Изгониха от Австрия бивша министърка, танцувала с Путин - сега живее в руско село (ВИДЕО)

Нямало как важни въпроси да се решават без Москва

Той също така изтъкна, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) остава единствената платформа, освен ООН, където западните държави и Москва продължават да обменят мнения. „Тази платформа ще ни е необходима и в бъдеще", твърди той, при положение че Западът опитва всячески да накаже агресора Владимир Путин - най-вече чрез сурови санкции заради подпалената от диктатора война.

„Каквото и да се случи, Русия ще остане най-големият ни географски съсед и лидер по брой на ядрените бойни глави. Русия все още е член на Съвета за сигурност на ООН. Не можем да обсъждаме изменението на климата или който и да е друг въпрос, без да включим Русия в дискусията", смята външният министър на Австрия.

Още: Защо нарекоха Австрия "полезните идиоти на Путин"? Виенски валс с руски газ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес