Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрийският президент Ван дер Белен връчи мандат за правителство на канцлера Карл Нехамер

22 октомври 2024, 16:20 часа • 532 прочитания

Спечелилата парламентарните избори в Австрия крайнодясна Партия на свободата на Херберт Кикъл не получи мандат за съставяне на правителство.

Още: Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

Президент Александър Ван дер Белен предпочете да връчи мандата за съставяне на кабинет на канцлера Карл Нехамер, предаде БНР.

Народната партия на канцлера Карл Нехамер е втора политическа сила след парламентарните избори в Австрия в края на септември. Президентът обясни решението си с отказа на останалите четири парламентарни партии да се коалират с крайната десница.

Още: Отиващото си австрийско правителство става служебно

Кикъл без партньори в парламента

"Херберт Кикъл не намира партньори в парламента, които да го изберат за канцлер. Затова връчвам мандата на Карл Нехамер, лидер на втората политическа сила на изборите", заяви Александър Ван дер Белен, който в обръщение към австрийските граждани обясни още, че Австрия е изправена пред сериозни изпитания и се нуждае от стабилно правителство.

"Трябват дълбоки и устойчиви реформи, които да имат широка подкрепа. Имам доверие в способностите на Народната партия, на социалдемократите и на евентуален техен трети партньор в коалицията".

Още: Виена: И след 100 г. няма да приемем бежанци

Очаква се Карл Нехамер да преговаря освен със социалдемократите и с либералите. В четвъртък ще се проведе учредителното събрание на новия парламент във Виена, на което крайнодясната Партия на свободата настоява да излъчи неговия председател.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес