Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атентаторът от Кемниц се целел в едно от летищата в Берлин

11 октомври 2016, 07:37 часа • 1095 прочитания

22-годишният сириец Джабер Албакр, задържан този понеделник (10 октомври) в Лайпциг по подозрение в подготовка на атентат в източногерманския град Кемниц, е планирал да постави бомбата на едно от берлинските летища, обявиха официално властите пред немската телевизия ARD.

„Получихме информация от тайните служби, според която първоначалната му цел са били няколко влака на територията на Германия, но впоследствие е решил атентатът да бъде извършен на едно от летищата в Берлин”, съобщи директорът на германското контраразузнаване Ханс-Гьорг Маасен. Според властите самоделните бомби са били "почти готови за употреба”, добавяйки, че те най-вероятно са щели да бъдат използвани "под формата на самоубийствена „жилетка”.

По-рано министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер каза, че заподозреният най-вероятно е имал връзка и с терористичните атаки в Брюксел и Париж тази година, както и че е планирал серия от атентанти в немския град Кемниц. Потвърдена беше и връзката му с "Ислямска държава", припомня БГНЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес