Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ATACMS в действие: Украйна се похвали с поразен руски радар "Небо-М" за 100 млн. долара

03 октомври 2024, 10:21 часа • 1872 прочитания

Ракетните подразделения на Въоръжените сили на Украйна успешно са нанесли удар с балистична ракета ATACMS по руска радарна станция „Небо-М“. Това съобщиха от Генералния щаб на украинската армия на 2 октомври.

До какво ще доведе това?

Отбелязва се, че унищожаването на посочената станция трябва да намали способността на руската армия да открива, проследява и прехваща аеродинамични и балистични цели.

„Унищожаването на радара „Небо-М“ ще създаде благоприятен „въздушен коридор“ за ефективното използване на крилатите ракети Storm Shadow и SCALP“, казват от генщаба на Украйна. Припомняме, че украинските сили все още нямат разрешение да използват далекобойните западни ракети дълбоко по руска територия.

Още: Станция, пазеща Русия от ядрен удар, е поразена при атака с дронове (СНИМКИ)

Русия е останала само с 10 такива станции?

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна радиолокационната станция „Небо-М“ е много трудна за поразяване цел. Тя работи в скрит режим, като сканира хоризонта в търсене на въздушни обекти.

Има информация, че в Руската федерация са останали само 10 работещи системи от този тип. Цената на всяка от тях се оценява на повече от 100 милиона щатски долара.

Още: Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Източник: Генерален щаб на украинската армия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес