Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестът на Дуров може да подкопае цялата система за командване на руската армия

28 август 2024, 18:48 часа • 1727 прочитания

Арестът на основателя на Telegram Павел Дуров във Франция предизвика доста сериозна нервна реакция в Русия. Защо z-каналите и самите руски власти са в състояние близко до паника споделя украинският военен анализатор от групата "Информационна съпротива" Олександър Коваленко в интервю за Charter97.org. 

Приложението Telegram се използва активно от руските разузнавателни служби и от руските военни на фронта затова сега руснаците са много притеснени, че чуждите разузнавания могат да получат достъп до всички чатове, казва експертът.

Още: Майката на децата на Дуров води дело срещу него за побой над сина им (СНИМКИ)

"Необходимо е да се вземат предвид особеностите на съхранението на информация в тази социална мрежа - само изтриването на някаква информация няма да е достатъчно, защото тя ще продължи да е запазена в облака", казва Коваленко. Така ще станат известни много неща, извършени от руските разузнавателни служби, и чувствителни за руския режим данни може да се окажат в ръцете на Запада.

"Освен това може да бъде подкопана цялата система за командване и управление на руските войски, което, колкото и странно да звучи, се осъществява много по-бързо чрез Telegram, отколкото чрез специалните им комуникации. Затова много от руските т. нар. "военни кореспонденти" и блогъри, които разбират малко от това и знаят как всъщност се осъществява този процес на контрол на войските, вдигат сериозна паника по този въпрос", твърди експертът.

Още: Дуров е доставен в съда от френската жандармерия в конвой от най-малко 6 коли (ВИДЕО)

Той допълва, че руснаците избягват WhatsApp и Signal - на руските военни не се препоръчва да ги използват. Руската мрежа ВКонтакте пък просто е неудобна за тези цели. "Остават само специалните комуникации и специалното оборудване", заключава той.

Още: Братът на Дуров е обвинен в разпространение на порно с непълнолетни (СНИМКА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес