Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха френска туристка, надраскала инициалите си върху кулата в Пиза

08 август 2023, 16:36 часа
Реклама

Пореден акт на вандализъм срещу обекти на световното наследство е извършен в Италия. Този път френска туристка е надраскала с остър предмет сърце с инициалите си и тези на своя възлюбен върху една от колоните на наклонената кула в Пиза, съобщава телевизионният канал Tgcom24.

Според съобщението 19-годишната нарушителка е задържана. Туристката е обвинена в нанасяне на "щети на националното археологическо, историческо и художествено наследство при утежняващи обстоятелства". За подобен вандалски акт в Италия е предвидена глоба до 15 000 евро.

През юли имаше подобен акт в римския Колизеум. Там бяха задържани двама души, единият от тях бе роденият в България фитнес инструктор Иван Димитров, който живее във Великобритания. 

ОЩЕ: Българинът, който надраска стена на Колизеума, не знаел за древността на паметника

Наклонената кула в Пиза е строена близо два века - от 1173 до 1360 година. Постройката започва да се накланя почти от самото начало - още докато тече изграждането на третия етаж. Проблемът е в грешка на проектантите, които не преценяват добре мекотата на почвата и изграждат твърде малка основа. Въпреки това те решават да завършат строежа.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес