Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антиправителствени митинги организираха в Чехия и Словакия

17 ноември 2020, 22:35 часа • 3959 прочитания

Митинги в знак на протест срещу политиките на правителствата на Чешката република и Словакия по време на пандемията на коронавируса се проведоха днес – ден, в който двете страни празнуват общ официален празник - Ден на борбата за свобода и демокрация. Най-големите протести бяха организирани в Прага и Братислава.

В Прага, както кореспондентът на ТАСС съобщава от мястото, митингът се проведе на Вацлавския площад. Според организаторите в него са участвали повече от хиляда участници. Протестиращите настояха за незабавно премахване на строгите социални ограничения на правителството срещу разпространението на коронавируса. Много от тях бяха без медицински маски, носенето на които е задължително в републиката в публични пространства.

Над протестиращите бяха издигнати транспаранти и плакати с надписи: „Вирусите вече са по-умни от правителството!“, „Искаме да ходим на училища!“, „Правителството изпълнява плана на Фондация Рокфелер!“ Ораторите, които говориха, обвиниха кабинета в некомпетентност.

Според Словашкото радио по-мащабна антиправителствена акция се е състояла в Братислава. В нея участваха няколко хиляди жители на републиката, които изразиха недоволство от политиката на кабинета на министрите на министър-председателя Игор Матович. Митингите, на които беше отправено искането за оставка на кабинета, бяха организирани от партиите на парламентарната опозиция.

В Братислава по време на протестна акция бяха регистрирани инциденти, провокирани от футболни хулигани сред участниците.

Основната цел на атаките от страна на участниците в протестите в Братислава беше Матович. Ораторите разкритикуваха неотдавнашните масови тестове на населението на Словакия за коронавирус, които наскоро бяха инициирани от премиера, след което само тези с отрицателни резултати от тестовете имаха право да се придвижват из страната. Онези, които отказаха да бъдат тествани, имат право да напускат домовете си само до най-близките хранителни магазини и аптеки. Тази практика бе сравнена от протестиращите с геноцида на евреите по време на Третия райх.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес