Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антикорупционната служба в Украйна извърши обиск в дома на олигарх, свързван със Зеленски

05 октомври 2022, 10:17 часа • 2666 прочитания

На 4 октомври олигархът Игор Коломойский е бил видян да влиза в офиса на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ), съобщи Bihus.Info

Коломойски е останал в продължение на 45 минути. В този ден е трябвало да се проведе неговия разпит, информира Украинская правда. 

В средата на септември детективите на НАБУ извършиха обиск в дома на Коломойски в курорта Буковел. Органите на реда иззеха документи и съдържанието на таблет. Самият бизнесмен тогава заяви, че "не е чувал за такова нещо."

Обискът бе извършен във връзка с разследване за присвояване на имущество и средства от компанията "Укрнафта" на стойност почти 13 млрд. гривни през 2015 година.

Освен това в началото на септември антикорупционните органи обявиха и подозренията си, свързани с делото към бившите мениджъри на "Укрнафта." Коломойски все още няма статус на заподозрян.

През юни 2022 г. "Лента.ру" съобщи, че Коломойски е бил лишен от украинското си гражданство с указ на президента Володимир Зеленски. 

През февруари т.г. политическият експерт Дмитрий Корнейчек нарече Игор Коломойски човек, който има най-много компромати срещу Володимир Зеленски. По думите му, олигархът е един от главните бенефициенти на проекта "Зеленски".

След среща между двамата през 2019 година се коментираше, че връзките на Зеленски с Коломойски са обект на притеснения, тъй като олигархът може да оказва влияние върху управлението на новия президент. Тогава и двамата отрекоха да има такова влияние.

Припомняме, че по предложение на Володимир Зеленски бе приет закон, с който олигарсите в Украйна не може да участват в приватизацията на държавни предприятия. Само ден преди предложението имаше опит съветник на Зеленски да бъде убит – на 22 март, 2021 година! Агенция Reuters подробно отрази приемането на закона – в него има обяснение що е то "олигарх". Дали даден човек е олигарх се определя от Украинския национален съвет за сигурност и отбрана по критериите на закона, но най-общо казано това е човек, който има значително икономическо и политическо влияние в Украйна – притежаващ и контролиращ активи над определена граница, към 2021 година границата е 84 млн. долара, близък до човек на висок държавен пост или дори човек заемащ висок държавен пост, включително президента, както и собственик или контролиращ медия в Украйна.

На 19 май, 2020 г. САЩ обвиниха Коломойски в пране на пари и срещу него бе заведено дело. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес