Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анатолий Карпов вече е в добро състояние, разкриха подробности за инцидента

02 ноември 2022, 17:24 часа
Реклама

Бившият световен шампион по шахмат и депутат от руската Държавна дума Анатолий Карпов вече е в добро състояние и няма опасност за живота. Това съобщи неговата съпруга Наталия Буланова пред руското издание "Известия", след като в понеделник стана ясно, че 71-годишният народен представител от "Единна Русия" е приет в болница по спешност след тежък удар в главата.

Първоначално се появиха различни версии за инцидента с Карпов - че той е в изкуствена кома, а причината е или тежък побой, или препиване с фалшив алкохол. Съпругата му обаче разкри, че става въпрос за напълно битов инцидент.

"Обичайна есенна битова травма, няма никакъв криминален оттенък. Той се подхлъзна, падна и започна да куца. Помислихме си, че си е ударил крака и отидохме до спешното, където откриха малък хематом на главата", обясни тя, цитирана от БГНЕС.

"Проблемът вече отминава. Лекарят ми се обади и ми каза, че той е в съзнание и му няма нищо. Ще го следят още три дни в болницата и това е", добави Буланова.

Припомняме, че линейка транспортира Карпов от улица, намираща се в близост со сградата на Държавната дума, съобщи "Телеграм"-каналът Mash. Мъжът е бил в безсъзнание и в състояние на алкохолно опиянение. По-късно лекарите диагностицирали закрита черепно-мозъчна травма и фрактура на лявото бедро. Твърдеше се още, че той имал кръвоизлив в мозъка.

Карпов е 12-ият световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г. Завършил е икономическия факултет на Ленинградския държавен университет. Майстор е на спорта на СССР (1966), международен майстор (1969), международен гросмайстор (1970), международен съдия по шахмат (2009). Удостоен е 9 пъти с наградата „Шахматен Оскар“ (1973 – 1977, 1979 – 1981 и 1984).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес