Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

14 май 2024, 09:35 часа
Реклама

Новите ракети с далекобоен обхват на действие, които САЩ даде на Украйна, имат възможност да носят и ядрени бойни глави. Което означава, че САЩ теоретично се подготвят и за възможно най-лошия сценарий. Той е, че Путин е обмислил употребата на ядрено оръжие в Украйна. Това мнение изрази международният анализатор доц. Искрен Иванов в ефира на Нова телевизия.

"Русия наистина има ресурси, но се съмнявам, че са достатъчно, за да превземе Киев", смята той.

ОЩЕ: "САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Според него Украйна е допуснала една голяма грешка в тази война. "Американците им казаха да съсредоточат всичките си ресурси и усилия в една точка, но украинците не ги послушаха, а направиха нещо, което учат от старите руски военни учебници - да разпръснат ресурсите си из целия фронт. Но ти няма как да биеш руснаците на техен релеф с тяхна стратегия срещу техните хора. Това беше грешка. Вторият момент е, че за да има успешна контраофанзива, е необходима мащабна реформа на украинското командване", обясни той.

Относно атаката на Русия над Харков според Иванов тя има три цели. Първата е оперативно-тактическа - да отклони вниманието на Украйна от фронтовата линия, така че действията да се разгърнат по цялата линия и това по някакъв начин да обърка украинците.

ОЩЕ: Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

Втората е стратегическа и нейната задача е Русия да използва тактово нападение над Харков за новата си контраофанзива, която се очаква в края на май или началото на юни.

"В края на май Русия се кани да мобилизира повече човешки ресурси, което ни води до третата цел на това нападение, която е чисто психологическа - Русия да покаже, че още има ресурси и превъзхожда Украйна. Това е стара руска стратегия", каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес