Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Бивш съюзник на Орбан застрашава властта му, а Путин няма да помага вечно

09 септември 2024, 00:15 часа • 4850 прочитания

Без руски петрол унгарците ще гладуват. Поне това беше посланието на външния министър на Будапеща Петер Сиярто, който кацна в Санкт Петербург по-рано тази седмица. „Няма да можем да нахраним страната, ако тези доставки бъдат прекъснати", обяви той.

По всичко личи обаче, че това не се случва. Според ЕС няма недостиг на петрол, а съседите на Будапеща дори предлагат повече. Ето какво се случва: Виктор Орбан постепенно губи привилегиите си от Русия, пише в коментар за Политико Гейбриъл Гийвън, цитиран от БГНЕС.

Още: Петер Сиярто: Енергийните доставки за Унгария са сигурни

През последните две години Унгария се възползва от специални изключения на ЕС, които ѝ дават достъп до руски петрол на цени, значително по-ниски от пазарните. През юни Украйна постави това споразумение под въпрос, като блокира руския енергиен гигант „Лукойл“ да изпраща продукти през страната за ЕС. Унгария и Словакия, друг продължаващ вносител на руски петрол, бързо предупредиха, че и за двете страни се очертава недостиг на енергия. Те поискаха ЕС да се намеси.

Но през изминалите седмици суровият петрол продължи да тече. Данните на енергийната разузнавателна служба Argus Media показват, че Унгария и Словакия са получили общо 720 000 тона суров петрол през август, в сравнение със 792 000 през юли и 610 000 през юни. Европейската комисия даде подобна оценка тази седмица.

Още: Унгария ще внася руски петрол през Украйна на собствен риск

Причините за непроменените като цяло потоци могат да бъдат няколко. Докато „Лукойл“ е блокиран, други руски производители на петрол не са блокирани - и могат да продължат да изпращат суров петрол през Украйна. Освен това „Лукойл“ може да продава своя петрол на украинската граница на търговец, който го продава на ЕС. Ако това не успее, Хърватия с готовност предлага свой собствен тръбопровод като алтернативен маршрут за доставки.

Тук е уловката: Всички тези решения са по-скъпи за Унгария. Това е проблем за Орбан, който използва отстъпката, за да увеличи печалбите си и да намали цените на горивата в страната. Сегашното споразумение „е изключително изгодно за Унгария“, казва Илона Гизинска, научен сътрудник и експерт по Унгария в Центъра за източни изследвания. „Руският петрол се продава по-евтино от неруския - разликата в цената на барел варира между 5 и 30 долара след налагането на санкциите“, обяснява тя. 

Купувайте евтино, продавайте скъпо

Връзките на Унгария с Русия са от полза както за населението, така и за бюджета на страната. Отстъпката от цената на петрола помогна на унгарците да се радват на едни от най-ниските цени на горивата на континента, докато разходите за енергия скочиха. Освен това страната продава излишните си запаси със солидна надценка - факт, който е от решаващо значение, тъй като Орбан се бори да балансира бюджета на фона на бавния икономически растеж, който подхрани опозиционното движение.

Гизинска отбеляза също, че унгарският енергиен гигант MOL е регистрирал рекордни печалби през 2022 г. „Унгарският бюджет също има полза от това, подкрепен от данъка върху прекомерните печалби на компанията“, каза тя.

Още: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

Михайло Гончар, президент на киевския мозъчен тръст CGS Strategy XXI, изчисли, че суровият петрол, който Унгария получава от Лукойл, е с 20-процентна отстъпка в сравнение с пазарните цени.

„Санкциите на Украйна срещу „Лукойл“ са удар срещу сенчестите приходи на бизнес кръга на Орбан“, казва Гончар. „Тези приходи са много важни за Орбан, защото означават максимална възможна печалба, която се генерира от маржа между най-евтината цена на петрола и пазарните цени на петролните продукти“, допълва той.

Още: Словакия и Унгария са отказали да подкрепят ударите на Украйна по Русия със западни оръжия

Разгръщащите се промени неминуемо ще повишат разходите на Унгария. Купуването чрез посредници - или плащането на допълнителни транзитни такси на Украйна - е по-скъпо. А обръщането към хърватския тръбопровод със сигурност ще се окаже още по-скъпо. 

И все пак Унгария не намира много съчувстващи уши в ЕС. След нахлуването на Москва в Украйна страната получи изключение от ембаргото на целия блок върху руския петрол по тръбопроводи. Това изключение обаче беше предвидено само като временно, за да се даде възможност на страните без излаз на море да си осигурят алтернативни доставки.

Още: След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия

Вместо това Будапеща увеличи вноса си на руски газ през газопровода „Дружба“ с 50% в сравнение с 2021 г. и подписа нови сделки за природен газ с московската държавна компания „Газпром“. Един дипломат от ЕС, получил анонимност, за да говори свободно, се оплака, че „те са имали достатъчно време да се адаптират“ и каза, че „това е въпрос на воля“. Дипломатът добави: „Унгария е на първо място“.

Олена Лапенко, експерт по сигурността и устойчивостта в киевския енергиен мозъчен тръст DiXi Group, смята, че търпението на Украйна се е изчерпало. „Унгария и Словакия са поели ангажимент да диверсифицират доставките си на петрол, но все още не сме видели конкретни стъпки“, каза тя. „Украйна не вижда реална перспектива за прекратяване на закупуването на руски петрол от тези страни от ЕС. Очевидно това обяснява въвеждането на санкции срещу един от най-големите руски износители на петрол“, допълва Лапенко. 

Главоболия за Орбан

Разправията с Украйна идва в потенциално опасен момент за Орбан, който отдавна защитава добрите си отношения с Кремъл като икономическа необходимост.

Енергийните субсидии, достъпните горива и намалените сметки за електроенергия бяха ключова част от одобрението за популисткия лидер у дома - но високата инфлация, която достигна 17,5% миналата година, накара някои избиратели да преосмислят мнението си. 

По-рано тази седмица Будапеща също така пропусна крайния срок за плащане на глоба от 200 млн. евро, наложена от Съда на Европейския съюз за нарушаване на правилата на блока за предоставяне на убежище на бежанци, което откри пътя на ЕС да отнеме парите от така необходимите бъдещи плащания за страната.

Още: Орбан заплашва да праща мигранти директно към Брюксел заради тежки санкции на ЕС

Сега 61-годишният Орбан, който държи властта вече повече от десетилетие, е изправен пред едно от най-трудните предизвикателства в политическата си кариера - появата на опонент от собствения му лагер. Бившият член на Европейския парламент Петер Магяр, някога член на дясната партия „Фидес“ на Орбан, през март стартира ново движение, което обещава да сложи край на „мафиотската държава“ в страната и дори да насочи традиционно проруската външна политика на Унгария към по-близки отношения с Украйна.

По данни на POLITICO Poll of Polls фракцията Tisza на Магяр в момента събира 32% от гласовете спрямо 43% на Фидес и е най-близкият претендент на премиера след разпадането на предишната опозиционна коалиция през 2022 г. Засега Унгария вероятно ще продължи да получава руския си петрол, дори ако той е на малко по-висока цена. Статистиката потвърждава това.

„Смятаме, че това, което се случва, е, че през Украйна преминава петрол от други руски производители“, казва Джон Готроп, редактор в Argus Media. „Лукойл не е единствената компания, която доставя количества за Унгария и Словакия, има и други руски фирми, които доставят по този маршрут, и смятаме, че те са се намесили, за да запълнят празнината.“

До следващите парламентарни избори в Унгария през 2026 г. ситуацията неминуемо ще се промени отново. Украйна може да наложи допълнителни санкции върху руския петрол, а страните от ЕС може да окажат по-силно влияние върху Унгария, за да се откаже от суровината на Москва. Владимир Путин може да не е в състояние да помага на Орбан завинаги. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес