Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски министър: Руската армия ползва части от перални и хладилници за техниката си

13 май 2022, 09:44 часа • 32912 прочитания

Западните санкции срещу Русия водят до това, че руската армия използва части от домакински уреди за военната си техника.

The Washington Post цитира американския министър на търговията Джина Раймондо, която разказа за получена от САЩ информация от Украйна по въпроса. Според думите на Раймондо, руснаците слагали полупроводници, които вадели от миялни машини, перални и хладилници, за да работи военната им техника. Официални украински лица казали на американския министър, че като преглеждали пленени руски танкове, вътре намирали части от бяла техника.

В Twitter се появи и видео по въпроса, публикувано в профила на опозиционната беларуска телевизия NEXTA, чийто главен редактор беше Роман Протасевич – човекът, заради който режимът на Лукашенко буквално свали граждански полет, за да го задържи. Видеото показва как украинската армия намира крадена бяла техника на изоставени от руските военни позиции.

По думите на Раймондо, от февруари насам американският технологичен износ за Русия се е свил със 70%. "Подходът ни е да откажем на Русия технологии, без които техните способности да извършват военни операции ще бъдат осакатени", каза американският министър на търговията.

Междувременно Япония наложи забрана за износ на високотехнологични стоки за Русия. Това включва електронни микроскопи, 3D принтери и квантови компютри.

Войната в Украйна: Австрия с газова заплаха към Русия, данни за нова знакова руска военна загуба

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес