Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

21 май 2024, 18:35 часа
Реклама

Украинците, които трета година дават отпор на Русия, предотвратяват избухването на Третата световна война. Днешна Украйна може да се сравни с Чехословакия от 1938 г. С тази разлика, че украинците избраха да се бият срещу агресора.

Ако чехите през 1938 г. бяха решили да се съпротивляват срещу нацистка Германия, нямаше да има Втора световна война. Ако Украйна днес се предаде или ние всички я предадем, ще се окажем отново в 1939 г. и ще започне Третата световна война. С борбата си украинците ни позволяват да удължим 1938-ма година и да не попаднем отново в 1939-та.

Това каза професорът по история в Йейлския университет Тимъти Снайдер, специалист по Източна Европа и СССР, сравнявайки войната на Русия срещу Украйна с периода преди Втората световна война. Той говори на конференция, провела се в естонската столица Талин.

Още: Дейвид Камерън: Европа е в същата ситуация като през 1938 г.

Правейки паралели между 2024 и 1938 г., Снайдер припомня, че нацистка Германия окупира Чехословакия и си осигурява използването на чешките активи за нуждите на германските войски. Франция и Великобритания тогава предлагат гаранции за сигурност на Полша - въпреки това обаче Хитлер нарежда нахлуване в Полша на 1 септември 1939 г. Париж и Лондон на свой ред обявяват война на Германия и Втората световна война започва.

Още: Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха 

"Ако украинците се предадат или ние предадем Украйна, тогава войната ще се води от друга Русия. Тогава тази Русия ще води война, използвайки украинските технологии и украинските войници. Тогава ще сме в 1939 г. Сега сме все още в 1938 г. Всъщност украинците ни позволяват да удължим 1938 г. и да не попаднем отново в 1939 г.", предупреди професорът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес